I min ensamhet en lördagskväll omvandlar jag köket till chokladfabrik. Jag tempererar choklad av god kvalitet och gjuter skal. Jag gör hallonganache till fyllning. Jag blandar hallon som jag pressat genom en sil (inga kärnor får vara med) med choklad, smör och lite Cointreau. Pralintillverkning är pyssligt och tar tid så en gång om året räcker för mig. Till jul. Till julklappar.
Skalen är gjutna och fyllda med hallonganache. Nu ska de stelna innan smält choklad hälls på som lock=pralinbotten.
Jag har lärt mig av Silverpralinen Petra. Hon jobbade hos mig förut. Innan hon bestämde sig för att ägna sig åt eget företagande. Tillverkning av silversmycken och choklad. Hon håller kurser i båda.
Medan pralinerna stelnar gör jag valnötsmarsipan. Skållad skalad mandel och valnötter hackas till smulor. Sockerlag, med lite honung i, kokas till 122 grader. Till sist en skvätt rom. Eller skvätt och skvätt. 50 gram. Det är noga med mängder och temperaturer och jag misstänker att jag kokade sockerlagen för varm. Vi får se imorgon. I morgon ska jag göra fyrkanter och doppa i mörk choklad.
Yes! Pralinerna lossnade. Det gör de bara om man varit noga med tempereringen. Annars krymper inte chokladen sådär lagom mycket.
Ganska mycket choklad hamnar i munnen. Tur att jag sprang 16 kilometer i konstant motvind (jo det kändes så) tidigare idag.
Jösses så fina!Du skulle LÄTT kunna öppna egen chokladpralins-shop.OCH surdegsbutik! :-)
SvaraRaderaÅH! kan inte din choklad- och surdegsbutik ligga bredvid min juicebar? fantastiska små grejer - och häftigt hur chokladen blänker. har hört att det är svårt att få den där glansen...
SvaraRaderaÅh, jag hade velat få en julklapp av dig! :)
SvaraRaderaVilket tålamod! Riktiga konstverk. Är säker på att de som får smaka uppskattar så fina praliner.
SvaraRaderaOj va fina de blev och säkert helt underbart goda =)
SvaraRaderaPece Love och Löparskor!
Wow, jag är imponerad! Vilket craftmanship! Jag önskar att jag hade sådant tålamod och sådana skills:)
SvaraRaderaWow, säger jag bara! Mållös!!!
SvaraRaderaIngmarie, alldeles för mycket jobb!
SvaraRaderaSara, noggrann temperering ger blanka praliner.
Fitnesscoachen, vem vet vad tomten tar för omvägar :-)
Snorkkis, ja tålamod krävs. En gång om året som sagt.
Jesper, jättegoda. Och fler ska det bli. Fyra sorter är planen.
Lisa, inte så mycket skill, mest tålamod.
Milla, testa vet ja´!
Så fina!
SvaraRaderaJag gick på tryfflar i år - men jag fick en fin bok om choklad av min kollega så jag ska testa på pralintillverkning snarast. Jag gillar sånt som är pilligt :)