Sidor

onsdag 9 maj 2012

Fötterna pekar

Först hade jag ingen lust alls att ge mig ut. De känns ju lite meningslösa för mig, de där max-70%-i-puls-passen. Men. MarathonMia och hennes "Löptekniktips, del 1"fick mig att tänka om. Jag tänker att jag kan fokusera på löpteknik trots att jag håller mig till 140 i puls. Och plötsligt känns en löprunda i kvällsregnet meningsfull.

Ett av Mias tips är att se till att fötterna pekar framåt. Det tror jag nog att mina fötter gör. Och det ganska automatiskt.

Istället väljer jag att teknik-fokusera på att försöka slappna av i steget. Muskler ska spännas när muskler ska spännas. Men i ett effektivt steg ska muskler också slappna av mellan spänningarna. DET är svårt. Det tycks extra svårt idag.

Jag ökar farten lite. Lämnar lågpulszonen med några slag. Och där. Där hittar jag det relativt avslappnade, sköna steget.

Väl hemma gör jag några av mina rehabövningar. En av dem är tåhävningar i balettens första position. Med hälarna mot varandra och tårna pekandes utåt alltså. Av bara farten provar jag några andra av barndomens balettövningar. Det är svårare och stelare än jag minns.

4 kommentarer:

 1. Åh, jag dansade också balett när jag var liten.

  Teknikträning är bra, men jag har svårt att hålla pulsen nere just då, tycker att det är svårt att få till bra teknik i joggtempo. Så de lätta passen får gå med smäre teknik :)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är lätt att öva in en viss typ av teknik i långsamtempo och annan teknik (höfhållning och armpendling) vid snabbare pass.

  Fast för mig susar det inte så snabbt för tillfället.

  SvaraRadera
 3. Andréa, efter mitt försök håller jag med. Möjligen träna på hållning och framfotsisättning (om man behöver).

  Mia, just höften tycker jag man kan öva på i långsamt tempo också, men det är klart - det är lättare att "tappa den" när man tar i lite mer.

  SvaraRadera
 4. Jag är utbildad på Balettakademin, men har tyvärr inte mycket kvar av det trots att jag tog examen 2005:)
  Hade lite starkare fötter och vader då:)
  Tåhävningar blir det på sin höjd!

  SvaraRadera