Sidor

torsdag 27 december 2012

Stretch-prylen jag inte visste att jag saknade

I samma stund som jag knappar in kortkoden ångrar jag mig lite. "Du får prova i hundra dagar" säger säljaren hurtigt. "Pyttsan!" tänker jag. Fat chance att jag få lämna tillbaka efter mer än tre månaders användning. Jag är nu ägare till en plastgrunka för 349 kronor som ser ut som den kommer direkt från TV-shop. Jag bestämmer mig för att ge den en chans trots att jag inte riktigt vill tro och trots att jag är övertygad om att jag inte får lämna tillbaka om den inte gör det den ska för mig. Skeptisk is my middle name. I alla fall ibland.

På kartongen står lockande saker som "prevents and relieves plantar fasciitis and achilles tendonitis". Grunkan, som heter PROSTRETCH +plus, är en grymt ful liten vagga att sätta foten i (träningsskor rekommenderas), för att få till en djupare stretch av vadmuskulaturen. Plus heter den för att det är en ny modell som går att anpassa till fotstorlek och för att den har en "toe-lift"-insats som säkert är bra för plantarfascian.

Väl hemma googlar jag och tittar på instruktionsvideor. Absolut inte komplicerat, men hur jag än försöker får jag inte till det. Det gör mest ont i tårna och jag är på god väg att öppna locket till plaståtervinningen. I ett sista försök tar jag bort toe-lift-delen. Voilà. Nu får jag till en djup stretch både i övre och nedre vaden som jag, med mina stela fotleder, sällan lyckas med utan hjälpmedel.

Den fula grunkan ska få en ordentlig chans.

Jag försöker bortse ifrån Milen sub 40-Lennarts referat till forskning som visar att statisk stretch inte hjälper. Jag bestämmer mig för 3x30 sekunder per muskel per dag. Övre och nedre vad, vänster och höger ben. Totalt sex minuter. Om dagen. Jag ger det två veckor.

4 kommentarer:

 1. Ha, ha. Jag hoppas verkligen den där grunkan fungerar :-).

  Jag var på Bosön idag och där körde några med "dynamisk stretching". Jag såg flera stycken, de såg också väldigt proffsiga ut :-). Dock såg jag ingen som körde med "statisk stretching" utom jag :-(, och jag kände mig väldígt utanför......

  SvaraRadera
 2. Spännande!! Hoppas att det funkar:)

  SvaraRadera
 3. Den ser onekligen lite..."lustig" ut.
  Svarar som jag svarade hos Lennart;
  Det beror helt på syftet. Dynamisk är bäst före ett pass för att "tänja" en aning på musklerna, aktivera dem men utan att de blir "slappa". Statisk använder du efter då du vill musklerna ska slappna av.
  Om jag inte helt missminner mig finns det visst forskning som stärker dessa två teorier.

  Och om jag inte har fel kan du läsa om detta i min bok. ;-)

  SvaraRadera
 4. Nog ser den lite tv-shoppig ut... precis som instruktionsvideons inledning låter. Men å andra sidan verkar det ju inte helt osannolikt att den där ställningen på foten verkligen kan ger en djupare stretch. Väntar med spänning på den slutgiltiga utvärderingen.

  SvaraRadera