Sidor

söndag 14 juli 2013

Knäcke-hemligheter

Min lilla mamma har en hel låda hembakat knäcke med sig hem till mig. Mammas knäcke är världens godaste knäckebröd. Om det är nyttigt vet jag inte. Men jag har bestämt mig för att tro det. Jag ser att det är massor av sesamfrön i. Och mjöl förstås. Resten vet jag inte. Receptet är nog inte hemligt och jag kanske ska ta reda på det. Men mitt knäcke blir nog i alla fall inte lika gott som mammas tunt tunt kavlade.


Jag har ett par kartonger knäcke från Gateau också. Som jag också fått, men inte av mamma. En av dem är sesam. Också väldigt gott, men inte som mammas.

På Kvantums hylla väljer jag ofta Grännaknäcke av sorten "EU". Varför det knäcket bytte namn från GI till EU för ett tag sedan har jag undrat. GI kan man ju liksom förhålla sig till i matsammanhang. Men EU? På deras hemsida står det "Varför det heter EU-knäcke? Det är en hemlighet. Men det är eutroligt gott!"

Jag tar en promenad. Jag ser löpsedlar om att EU förbjuder GI och LCHF. Sensationslysten rubriksättare har varit i farten. Idag, i min mer seriösa morgontidning, läser jag att livsmedelsverket inte längre godkänner märkningar såsom "GI" och "LCHF" eftersom de inte är av EU listade begrepp. Hmm. Jag skulle förstå det bättre om det handlade om att "GI" och "LCHF" inte är tillräckligt definierade som begrepp för att kunna användas i märkning. Men för att de inte finns på en lista? Låter som om livsmedelsverket fegar och gömmer sig bakom "skurken" EU. (By the way så anser jag att GI är sunt och vetenskapligt prövat medan LCHF är ett enda stort experiment med människor som försökskaniner - men detta inlägg handlar ju om knäcke).

En tanke slår mig. Kanske är det på grund av EUs lista som Grännaknäckes GI-knäcke numera heter EU-knäcke? Jag anar en lite ironisk ton... Som jag gillar.

6 kommentarer:

 1. Mmm, hembakat knäcke - så gott! Själv är jag kass på att baka, men tycker att Dala-Järna-knäcke duger väldigt bra som knäckigt substitut. Hårt och sprött och smakrikt.
  Tror absolut på din teori om ironi. *gillar*

  SvaraRadera
 2. EU hittar på så mycket trams att man baxnar. Probiotika får t.ex. inte heta just probiotika längre fastän det är det.
  Vi får kanske vara glada att knäckebröd får heta knäckebröd...

  SvaraRadera
 3. Hehehe. Ja snacka om byrakrati till overdrift! EU-knacket lar iaf smaka lika gott som GI-knacket :)

  SvaraRadera
 4. Ja du, jag är skeptisk till de flesta bokstavskombinationer... ;-)
  Ät bra och ät mycket ekologiskt, så tror jag man kommer långt. Potatis ÄR inte farligt. Det är vad jag tror. :-)

  Kram M

  SvaraRadera
 5. Bureborn, nu har jag receptet och det verkar inte svårt. Saknar bara kruskavel.

  Ingmarie, det där om probiotika var nytt för mig - varför?

  Lisa, exakt samma som tur är.

  Rund, exakt! Potatis är bra.

  SvaraRadera
 6. Det finns ett jättepoppis "GI-knäcke" du kan göra själv. Utan kavling. Och hur lågt GI det är vet jag inte, det är på majsmjöl och jag tror att majsmjöl har rätt högt GI-värde. Nåja, gott är det och enkelt att svänga ihop: http://ingenrotmos.blogspot.se/2013/04/gi-knacke.html

  SvaraRadera