Jag förstår teorin om återhämtning. Och att man kan riskera att bränna ut sin träningslust om man går på hårt hela tiden låter väldigt logiskt. Ändå har jag lite små-ångest över att tränare Nilsson har mig på sparlåga. Så här i början av uppladdningen inför Stockholm marathon brukar jag kanske inte springa de allra längsta långpassen eller de allra hårdaste kvalitetspassen, men lite mer mängd än vad som nu är fallet brukar det nog vara.
Har man en tränare ska man självklart lyssna och lyda. Och jag respekterar och litar på min. Så i ett par veckor till är det veckosnitt på blygsamma 25-40 km som gäller, jämfört med 50 km/vecka i januari förra året. Tre löppass istället för fyra. Ett kvalitetspass är utbytt mot spinning och styrketräning är ett vanligt förekommande ord i årets träningsprogram. Våga göra annorlunda. Också när annorlunda är färre löpta kilometrar.
Det är ju där jag brukar ligga, 37,5 km/v 2011 i snitt även om det kan bli uppemot 60-80 km någon gång ibland också.
SvaraRaderaFinns det inte en del studier som säger att man kan tjäna på att dra ner på mängden men behålla intensiteten vid lite "högre" ålder, dvs när man inte är 20 längre :) ?
Jag är inte jätteinsatt i träningsupplägg, men han vet säkert var han gör. Passa på att njuta istället, för både kvantiteten och kvaliteten lär komma! ;-)
SvaraRaderaJag tror absolut på det där. Det är ju nödvändigtvis inte den som tränar mest som blir bäst utan den som tränar smartast. Och vad som är smartast beror ju på vem man är. Ska bli spännande att följa dig!
SvaraRaderaintressant upplägg, upplever du att det är andra typer av pass också?
SvaraRaderaJag tror att du & Ingmarie har rätt där. Dock beror det ju på vad man vill uppnå med sin träning. Är det tider som jagas eller allmänt njutande av passen? Njutande av att prestera fina tider?
SvaraRaderaLugn nu. Du ska få bli trött i år också. ;-) Men lite annorlunda blir det."Intressant" att "Västgötskan" tror jag är en "han"...;-)
SvaraRaderaJag är ju den som alltid springer minst i vanliga fall. Får sällan ihop mer än tre pass i veckan och min normala veckodos ligger sällan över 50 km. Spinnar dock mycket vid sidan om. Resultatet för mig har varit förvånansvärt bra resultat på loppen. Sen är det möjligt att mina skador har kommit för att hjärtat varit bättre tränat än mina ben, att jag orkat springa fortare än vad benen varit byggda för. Jag är övertygad om att Ingmarie vet vad hon gör och jag tror du kommer få strålande resultat. Lycka till!
SvaraRaderaStaffan, när man inte är 20 längre (eller ens 40 längre) sägs det att man behöver mer återhämtning och det betyder ju att färre pass får plats.
SvaraRaderaVästgötskan, kvinnlig tränare har jag. Ingmarie. Och hon har lovat att jag ska bli trött :-)
Andrea, helt rätt - smartast är bäst. När man som jag är lite äldre måste man ta det lite mer försiktigt med sin kropp. Tyvärr har jag en tendens att glömma att jag faktiskt börjar närma mig 50.
Sara, nä, samma sorts pass, men färre och kortare.
Snorkkis, det ena utesluter inte det andra. Njuta av träning och jaga tider. Jag mår sällan så bra som efter ett väl genomfört hårt pass.
Ingmarie, jag litar på dig!
Anna, du kan ha rätt. Jag har haft en sådan skada en gång. Naprapaten hävdade att jag sprang fortare än jag hade muskler för :-) Men å andra sidan är skaderisken rätt stor om man "nöter" massor av kilometer också.
Det kommer gå jättebra det där. De hårda passen och mängden kommer. Sen vet du vad jag tycker - kompletterande träning is the shit :) Se till att göra kroppen lite gott med extra styrka nu, det tror jag lönar sig i längden.
SvaraRadera