onsdag 6 oktober 2010

Effekter och bieffekter

Helt utan biverkningar. Så heter det ibland om naturpreparat. Min ännu ej motbevisade hypotes är att alla preparat som har en önskad effekt på kroppen också har minst en oönskad. I alla fall om effekten är stor nog att ha betydelse. De biologiska processer vi vill påverka är sällan så specifika som vi skulle önska när vi ensidigt önskar oss positiva effekter.

Därmed inte sagt att alla biverkningar är av ondo. Eller farliga. Ta till exempel mina naglar. De har växt sig så starka under min kisel-kur. Den effekt jag egentligen är ute efter är förstärkt bindväv och mindre problem med mina hälsenor. Hälsenorna har slutat gnälla. Jag kan förstås inte säga säkert att det är Kiseln som gjort susen. Men det kan vara det. Som vanligt svårt att hitta vetenskapliga bevis och vettiga studier.

Mina naglar. De "kostar" regelbundet kiselintag. Det är inte gratis, men definitivt billigare än lösnaglar.

Kisel kanske är ett kasst exempel för att illustrera det jag egentligen vill säga - det är ju ett grundämne som vi alla har i små mängder i vår kropp. Att jämföra det med farmakologiskt aktiva ämnen är inte helt rättvist. Man kan nog mer se det som ett kosttillskott och mina gnälliga senor som ett bristtillstånd.

Men det finns en del grejer där i hälsokostaffären som har farmakologiska effekter, och därmed också bieffekter. Och det är inte alltid smart att kombinera naturläkemedel med vanliga läkemedel. Johannesört är ett ökänt exempel. Örten får kroppen att snabbare bryta ner vissa läkemedel. Hos p-piller-ätare har det hänt en och annan gång att Johannesört-intag lett till överraskningar i form av växande magar.

Så det jag egentligen vill säga är: var försiktig och ifrågasättande i hälsokostaffären. Har du tur hittar du något bra. Med lite otur blir du av med pengar på något verkningslöst. Har du riktig otur hittar du effekter du inte ville ha eller behövde.

Ibland har biverkningar lett till nya upptäckter. Ta till exempel det lilla blåa pillret med ett namn som börjar på V (skriver jag namnet lurar jag besökare till min sida under falska premisser). Från början var V tänkt som ett medel mot kärlkramp. I tidiga kliniska prövningar uppenbarade sig andra effekter. Det sägs att vissa män bunkrade och vägrade lämna ifrån sig tabletterna när studien var över. En ny marknad öppnade sig. Och hälsokosten har följt efter med en icke-essentiell (dvs en som kroppen själv kan tillverka) aminosyra, arginin, som nog väldigt få lider brist på och behöver.

5 kommentarer:

Ingmarie sa...

Jag tycker man ska vara ifrågasättande ganska mycket. Allt från alla dessa olika dieter, bantningspulver och barfotalöpningens vara eller icke vara till politikerlöften och "vanliga" läkemedel. Många läkare skriver allt för lätt ut både sömnpiller, anti-värkpiller och lyckopiller. För att det är "enklast".
Jag tror i alla fall att kisel är bra för både dig och mig.:-) Fast så där snygga naglar har inte jag fått. Ännu...

anneliten sa...

Klart man ska ifrågasätta "vanliga" läkemedel också och man ska definitivt ifrågasätta läkarnas förmåga att förskriva rätt grejer till rätt patient. Slarvas en del (stress) och en del sjukdomssymptom är snarare biverkningar som inte identifieras än verkliga kroppsliga fel. Allt handlar om kunskap. Men vi vet faktiskt mer om läkemedlen än om naturläkemedlen - de senare är mindre noggrant testade.

Katarina M-I sa...

Jag har hittat undermedlet, det hjälper mot nästan allt. Det sänker blodtrycket, ökar HDL, förbättrar insulinkänsligheten och kan minska depressiva besvär (i bästa fall bota dem?).
Kostnad? Från gratis till hur dyrt som helst beroende på vilken beredningsform man väljer.
Biverkningar, dosberoende. Jag rekommenderar att man börjar långsamt och sedan trappar upp.
Gissa vad jag hittat;) OBS! Beroendeframkallande!

(detta måste innebära döden för läkemedelsindustrin eller hur;)

Nej, men skämt å sido. Jag önskar att man jobbade lite hårdare med betydelsen av fysisk aktivitet för hälsan. Många vill ha en quick fix, svälja ett piller och vara "god to go".
Så hade många också sluppit de biverkningar som uppstår!

Kisel lät instressant, vad är det för sort du använder?

anneliten sa...

Katarina, håller helt med om den fysiska aktivitetens välgörande effekter och att det kan mota och bota våra välfärdssjukdomar. Men alla sjukdomar är inte välfärdssjukdomar och då är läkemedel ganska bra.

Katarina M-I sa...

Håller med till 100%. Rätt sak på rätt plats.
För oss som tränar är egenansvar oftast en självklarhet, men det räcker inte alltid!