söndag 21 september 2014

Spinningben

Tränare Nilsson har varnat mig. Man blir bra på det man tränar och man får muskler därefter. Alltså ska man vara varsam med spinning (i alla fall med motstånd tungt nog för att bygga spinningmuskler) om man vill bli en bra löpare. Spinningmuskler är inte optimala för löpning. "Kör med lätt motstånd och hög kadens" hör jag henne säga.

Men. Just nu är mitt mål att behålla de muskler jag ännu inte tappat till kortisonet, inte lägga på mig alltför mycket kortison-fett och framför allt MÅ BRA. Då kan man ju spinna hur man vill.

En bra grej med spinning (när man har pulsrestriktion) är att pulsen inte rusar riktigt lika fort och lätt som vid löpning. Jag kan köra hyfsat hårt utan att bryta alltför mycket mot "Doctors orders".

Jag kör ett 55-minuterspass för Anna. Mitt första sedan det lååånga träningsuppehållet. Trettio minuter har jag kört några gånger. Femtiofem minuter är något annat. Eller i alla fall längre. Anna tar oss uppför tunga backar. Halvvägs in i passet inser jag att jag definitivt inte har spinningben. Musklerna skriker. Särskilt vaderna. Och som vanligt älskar jag när musklerna värker. "I´m ten feet taa-aa-all" sjunger jag. Anna tittar lite. Jag trampar på och fortsätter sjunga med. Och är väldigt medveten om att jag egentligen bara är 5 feet och ett par-tre inches... 5 feet pure happiness.

5 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Äsch sånt där bryr jag mig inte om. Att jag får fel sorts muskler. Jag älskar alla typer av muskler. Tänker man så kan man ju inte träna axlarna heller. Och jag tycker starka axlar är coolt. Det spelar ju liksom ingen roll om jag hamnar på placering 79 eller 82. För eliten är det klart en annan femma :)

anneliten sa...

Du har helt rätt Anna, men eftersom jag gillar att köra snabb och lätt...

Ingmarie sa...

Vad jag menar är att om man kör väldigt tungt kan benen bli tunga och det är inte så "roligt" om man vill ha lätta intervallben. Men cyklar man på lätt växel med hög kadens kan man få en grymt bra effekt.
"Fel" muskler" får man inte så himla lätt. ;-)
Sen beror det ju på hur mycket och ofta man gör det. :-)

anneliten sa...

Ingmarie, ja så har du förstås sagt. Men vet att jag läst att cykling kan bygg "fel muskler" som även om de inte är stora liksom motverkar löprörelsen. Vet inte om det är rätt. Och som Anna säger - nog bara relevant för eliten :-)

Katarina sa...

Tungt motstånd och låg kadens bygger styrka lokalt. Titta på Crissie Wellington. När hon var som bäst, dvs bäst i världen, så mosade hon ner mot 45-55 rpm och sprang ändå som fan rent ut sagt.
Jag gör så här, när jag har kört styrkeintervaller på cykel så avslutar jag med några intervaller med lite motstånd och hög kadens. Precis som man gör efter ett lågpass för att komma upp i steget igen. För det är det muskelminnet du sedan tar med till nästa pass!