Sidor

onsdag 6 januari 2010

Mitt i pannan


När jag kommer hem och bor hos min mamma och pappa några dagar får jag ofta färskt bröd till frukost. Min lilla mamma är mogonpiggast och hinner baka innan vi andra är frukosthungriga. Om hon försover sig gör hon en snabbvariant - stekpannebröd. I morse föll andan på hemma hos mig. Jag gjorde stekpannebröd. Nu fick ju min familj vänta till klockan 11 innan frukosten var klar, men gott blev det.

Så här gör man:

50 gram smör - smält
5 dl mjölk - tillsätt till smöret, värm till 37 grader
12.5 gram jäst (ett kvarts paket) smulas och degvätskan hälls över
½ tsk salt tillsätts
2 msk baksirap tillsätts
ca 1 liter mjöl blandat med ½ tsk bakpulver tillsätts


Arbeta till en lagom fast deg. Mjöl kan man ta lite vad man har lust med. Jag tog hälften graham och hälften vetemjöl idag. Jäs 30 minuter. Kavla ut till tunna stekpannestora kakor. Nagga. Grädda omedelbart, utan att jäsa, i varm, torr stekpanna (allra bäst att ha två stekpannor samtidigt). Njut! Så gott med färskt, ljummet bröd!

3 kommentarer:

  1. Jättegott! Fast jag blev hungrig igen efter att ha tagit hand om disken... :)

    SvaraRadera
  2. Jag blir hungrig av att LÄSA! :-)

    SvaraRadera
  3. Patric, du vet att jag aldrig skulle orka baka om du inte var så bra på att hjälpa mig med disken :-)

    Ingmarie, perfekt bröd för dig. Man behöver inte sätta på ugnen - ingen risk för fel knapp...

    SvaraRadera