onsdag 7 april 2010

Gränsen mellan frisk och sjuk

Jag har lite ont i halsen. Men bara liiite. I övrigt pigg och fräsch. Hur ska jag då göra med träningen? Det sägs att man inte ska träna alls om halsen är inblandad, medan lite snuva är ofarligt. Hjärtmuskelinflammation (myocardit) påstås det halsonda kunna övergå i. Eller så är det halsonda ett symptom på en redan pågående hjärtmuskelinflammation. Men hur stor är den risken egentligen?

Hittade i alla fall en lång artikel med massor av information om infektioner och träning. Den ger några bra-att-ha-tumregler. Aldrig träna om du har feber. Visste jag nog. Snuva utan halsont är mindre riskfyllt ("snällare" typer av virus) än halsont i sig, med eller utan andra symtom. Ja, jag sa ju det! Förklaringen är att halsont kan, om man har otur, orsakas av virus eller bakterier av sådan sort som kan ge myocardit. Och att träna med en inflammerad hjärtmuskel är givetvis inte bra. Rentav farligt. Kan leda till plötslig död. Och jag som körde spinning med tendenser till halsont igår...

Några andra tumregler: träna inte om vilopulsen stigit mer än 10 bpm. Om halsen är inblandad vänta 2-3 dagar för att se om hjärtsymtom, typ rytmrubbningar eller ont i bröstet kommer (vilket det förstås nästan aldrig gör, men bättre safe than sorry). 1-3 dagar är en klok regel för alla infektioner, för att låta immunförsvaret kicka in ordentligt.

En helt annan gräns mellan friskt och sjukt som jag återigen funderat på de senaste dagarna är gränsen mellan frisk och sund träning och sjuklig tvångsmässig dito. Allt ligger i varför man tränar tror jag. Och huruvida det är ångestskapande eller inte att låta bli. Jag har snuddat vid ämnet förut men inte orkat ta mig an det fullt ut. Återkommer nog...

7 kommentarer:

Sofie RW sa...

Det är ju en hårfin gräns där. Ibland kan ett träningspass dra ut förkylningen tycker jag men ibland tvärtom... om man kunde "veta för sig", alltså veta hur framtiden ser ut.

Patric sa...

Ta det lungt, ta det varligt, att springa med förkylning, det kan vara farligt...

Erik sa...

Lyssna på din kloke man. Kram!

Ingmarie sa...

Åh det där är jättesvårt! Jag har tränat med LITE halsont om jag f.ö har känt mig pigg. Men det är inget jag rekommenderar....Ta extra D-vitamin. 2x2000e. (en på morgonen och en på kvällen alltså)Krya på dig !

Ingmarie sa...

Ps. När jag kommer hem ska jag ta hand om dig. Du kanske helt enkelt är lite sjuk och skadad för att du saknar din slavdrivare? he he Ds.

anneliten sa...

Sofie "veta för sig" - det vore ju utmärkt att var lite synsk så där...

Patric, tack för omtanken min alldeles egna lilla poet!

Erik, jag lyssnar väl alltid på P?

Ingmarie, en extra D-vitamin och voilà - jag är frisk!

Ingmarie sa...

Exakt! :-)
(Eller kanske några extra i några dagar...)