fredag 25 juni 2010

Vykort fran Santorini

Tio over sju. Smyger ut ur vart lilla vitkalkade hus. Ut pa en grusvag. Springer i svag uppforsbacke mellan vinrankefyllda falt. En hund skaller. Jag ar osaker pa om hunden ar ordentligt instangd. Jag vander. Tar en annan grusvag. Ocksa den i svagt motlut. Tills nasta hund skaller.

Vi bor pa baksidan av Santorinis vulkankrater. Hotel Pelagos ar en lantlig vacker och lugn oas av sma hus med nagra fa rum i varje. Slumpen forde oss hit. Omgivningen ar svagt sluttande jordbruksland ner mot svarta lavasandstrander och upp mot bergskammen. Andra sidan ar brant. Att Santorini ar en vulkan ar sa tydligt. Ena halvan sjonk i ett utbrott for 3 500 ar sedan. En halvmaneformad o, med en brant kratersida och en svagt sluttande "baksida", blev kvar.

Ar Santorinis sjunkna halva Atlantis? Kanske.

Utmed den branta sidan finner man byarna Oia och Fira. Spektakulara med sina vitkalkade hus hangandes tatt, tatt langs den branta klippvaggen.

Min morgonrunda avslutas med stegringslopp. Atta 100-ingar. For var och en plockar jag upp en sten och lagger pa muren som kantar vinodlingen. Nar jag ar klar har jag bara marginellt jamnat till den steniga vagen.

Mycket svettig atervander jag till den sovande familjen. Morgonen ar tidig, men solen ar varm.

3 kommentarer:

Pernilla Hult sa...

Vilken bra början på dagen.. Hoppas att den fortsatte i samma anda! :)
Hoppas Ni får en underbar midsommarhelg!

Daniel sa...

Ahhh!! Santorini är jättefint, har varit där en gång. Låter som en skön morgonrunda, förstår att det måste vara varmt och dessutom så mycket backar ;)

anneliten sa...

Pernilla, ett loppass pa morgonen ar den basta av starter.

Daniel, varme ar inte min van nar jag springer... Men, men man far anpassa ambitionsnivan lite.