Jag har aldrig provat. Kanske borde jag?
Kompressionsstrumpor tänker jag på. Tanken är, om jag inte fått allt om bakfoten, att hjälpa blodets återflöde mot hjärtat - från stortån upp till knäet liksom. För att det ska ske borde trycket från strumpan vara gradvis mindre och mindre ju längre upp på benet man kommer. Detta borde förutsätta att man har just sådana ben som tillverkaren tänkt sig. Inte spinkvrister som jag.
Steve Magness´ "The science of running" är en blogg jag ibland läser. Där finns en genomgång av vetenskapen bakom kompressionsstrumpor. Slutsatsen är att det saknas entydigt vetenskapligt stöd för att kompressionsstrumpor verkligen gör skillnad när det gäller just blodflödet under ansträngning. Vetenskapen tycks vara lite mer enig runt att kompression kan minska skadande/tröttande vibrationer som uppkommer vid löpning och därmed påskynda återhämtningen efteråt. Kanske också motverka lite av muskeltröttheten under längre pass och lopp.
Lite sugen blir jag när jag kollar in CEP-strumporna som Daniel just beställt - de sägs nämligen ha "alkilles tendon support" som ska minska irritationen i griniga hälsenor - det vore något för mig det. Troligen inte vetenskapligt bevisat dock...
9 kommentarer:
Jag hade testat ett par om jag vore dig. CEP är ju väldigt dyra om man inte skulle gilla denna typen av strumpor. Löplabbet har lite andra fabrikat som du skulle kunna testa i butik. Tror dom har ett par Nike som är väldigt tighta.
Själv inbillar/tycker jag mig att mina ben mår bättre under långpass med kompression. Kan vara en placeboeffekt när man vet att man har något som borde hjälpa en ;). Placeboeffekten ska dock inte underskattas, man kan ibland säga att den gör att 1+1 blir 3 :)
ag har både CEP, x-sock och craft kompressionstrumpor och graden av kompression varierar kraftigt mellan dessa. Kan inte med säkerhet säga om någon är bättre än någon annan (har knappt hunnit springa i de nya), men jag tycker de är underbart att springa i, om så bara för värmens skull (inte just nu dock...). Också jätteskönt mellan passen för återhämtning. Vet inte om det är placebo men det känns bra :)
Daniel, placeboeffekten är suverän, men den kräver tro. Jag är nog lite för skeptisk till just icke-skräddarsydda kompressionstrumpor för att just den effekten ska kicka in.
Anna, Jag ska definitvt prova - vill helst ha CEP eftersom de pratar om hälsenestöd (men det kanske de andra har också?). Var köper man enklast sådana?
Japp, tron måste finnas där ;) Hittade denna videon där dom pratar om blodflödet och just CEP. Blev lite extra intresserad av detta nu när vi fick igång en diskussion ;)
http://www.youtube.com/watch?v=lH7ML9RQDGw
Daniel, tack för youtube-klippet. Vad bra att CEP har gradvis tryck (kräver fortfarande att man har ben som ser ut som de tänker sig), med mest nertill. men att komma åt det arteriella blodflödet i vaden - det tror jag inte på! Venerna är mycket ytligare och har mycket lägre tryck, de kommer ju att tryckas ihop helt för att artärer ska påverkas! Får leta reda på studien han nämner och läsa.
Här är en länk med studierna han hänvisar till....tror det är någon av dom iaf ;)
http://webserver2.medi.de/Studies.8625.0.html
Tack Daniel! Tyvärr var dessa inte så värst övertygande rent vetenskapligt, men ledde till en publikation av Bochmann et al. Jag har letat upp den i PDF och kan maila den om du vill. Hypotesen är att arteriolerna (sfinkterlika muskler i kärlen) relaxeras som svar på ett förändrat tryckförhållande mellan vävnad och kärlets insida. Kanske kan det vara så. Alltså inte en passiv process som jag antog.
Det här var intressant! Jag har själv stått och hållit i kompressionstrumpor i butiken. Med hopp om lindring för mina kassa vader och hälsenor. Men har alltid hängt tillbaka dem med tanken "kuckemuckel". Väntar med spänning på om du, Anneliten, köper ett par. Gör skeptikern du det - så gör jag det också!
Du får gärna maila den!
Tack på förhand!
minautmaningar@gmail.com
Skicka en kommentar