söndag 22 januari 2012

Några samband

Jag läser i DN om sambandet mellan ätandet av rött kött (nöt, fläsk, lamm) och tjocktarmscancer. Forskarna är överens. Men alla bevis är förstås indirekta, från epidemiologiska studier där cancerfrekvens jämförs med matvanor.

Nästan all forskning av samband mellan hälsa och befolkningens vanor är av samma typ. Sambanden måste vara rätt starka för att "synas" i bruset av alla andra faktorer. Att rött kött i allmänhet, och charkuterier i synnerhet, ökar cancerrisken har man vetat länge och sambandet är rätt tydligt. Ändå ökar köttätandet.

Det finns ett tydligt samband mellan underlaget och den hastighet jag håller under dagens distanspass. Nåja. Jag hinner njuta extra länge av vacker vinter.

För två veckor sedan startade jag mitt sockerfrihetsexperiment. Någon dag senare började jag hosta och har hostat sedan dess. Alltså ger sockerabstinens hosta. Nä. Tror inte det. Inget orsakssamband där.

Just nu ligger min iPod i fickan på min träningsjacka från dagens distanspass. Jackan ligger i tvättmaskinen. Om iPoden visar sig inte fungera när den kommer ut efter noggrann tvätt och centrifugering - ja då tror jag det finns ett direkt orsakssamband där.

5 kommentarer:

Ingmarie sa...

Tur att "Köttfria måndagen" sprider sig över världen!
Oavsett om iPhod fungerar eller ej lär den vara väldigt ren...

Snorkkis sa...

Ja det är inte helt klart vad som orsakar vad. Kausalitet är knepigt, speciellt då det kommer till att rapportera resultat. Låter som att iPoden är i fara dock... du kanske måste upprepa testet med sådär ett femtiotal iPodar.

bureborn sa...

I-podar är iofs tuffa små prylar. Min har klarat rejäla spöregn. Men sen var det ju det där med tvättmelde och centrifug...
När det gäller cancerlarm måste nog bevisen skrika oss i örat om vi ska människor ska lyssna längre. Typ: ät inte anrikat uran!

anneliten sa...

Ingmarie, jag skulle äta mycket mer vegetariskt om jag var själv.

Snorkkis, just när det gäller iPod i tvättmaskin hade jag innan experimentet tyckt att det räckte med en. Så övertygad var jag om sambandet. MEN. Min tvättade iPod tycks fungera! Displayen är lite blek bara.

Bureborn, när något inte är 100%-igt och drabbar alla är det så lätt att stoppa huvudet i sanden och tänka "det drabbar inte mig". Det mänskliga psyket är sådant. Särskilt när det rör sig om saker som cancer som tar lång tid att utveckla och där sambandet inte omedelbart är tydligt. Finns undantag förstås. Och hypokondriker är ju inte heller roligt att vara :-)

Maria sa...

Det är ju så lurigt det där med forskning - för att göra rätt måste man inrikta sig på _en_ sak. Men livet är ju mer komplext och mycket har ju en "cocktaileffekt", dvs saker händer när man börjar blanda.

iPoddar är sega och tål förvånansvärt mycket :)