tisdag 24 januari 2012

Optimal livslängd

Smarta MarathonMia loggar sina skor på jogg.se. På så sätt vet hon hur långt de har gått (sprungit) och när de är slut. För löparskor är förbrukningsvaror. Ju lättare och tunnare desto kortare livslängd. Livslängd mäts i tillryggalagda kilometer. Eller i tid på skohyllan. För skorna torkar och blir stumma om de bara står och skaderisk-spöket varnar oss därför för att köpa förra årets modell på rea.

Mumma för skofabrikanterna att vi absolut inte vill springa ett steg för långt i våra skor. Skaderisk-spöket skrämmer oss där också och kort livslängd ger hög konsumtion.

Är det bara jag som tycker att livslängden för löparskor har blivit kortare? Jag tänker på japanska biltillverkare som sägs ha optimerat sina bilmodeller så att de skulle hålla kanonbra och sedan bryta ihop helt vid 10 000 mil eller så. Tänker skotillverkarna också så? "Ja! Vi gör skor i flashiga lätta material, men ser till att de inte håller särskilt länge." Kort livslängd är optimal livslängd - för tillverkaren.

Smarta sportskotillverkare bör inte satsa på spinningskor. För de rackarna håller. År ut och år in. Jag har haft mina sedan 2006 och de är lika fina som när de var nya. Och som tillverkare kan man ju inte varna för att sulan tappat stunsen, för ingen stuns behövs.

Mina fina spinningskor. Sex år gamla och så gott som nya.

På väg in till tisdagsspinningen kunde jag inte låta bli att fota ett par skor som låg i gymmets hall. Där jag bor är det ganska isigt och snöigt ute..."

11 kommentarer:

Staffan sa...

Ja det är bara en av alla funktioner på sveriges bästa löparcommunity!! Välkommen du också!! Jag har fem par aktiva skor men två par är racers som jag använder sparsamt och ett par är i ärlighetens namn pensionerade och dessutom för tunga.

Det brukar faktiskt vara mina benhinnor som signalerar när mina skor tar slut men det kan ske olika snabbt, ibland runt 100 mil medans vissa par kan hänga med i nästan 200 mil.

Lennart sa...

Hej!
Jag tycker mig ha känt i flera modeller att dämpningen har påverkats redan efter 80 mil.

Mer än 100 mil vill jag inte springa i skorna. Då brukar jag tvätta skorna ordentligt och ha de som "promendskor". Ja, vissa rekommenderar att man inte ska göra så, men jag gör så ändå.....

Anna (Orka mera) sa...

Dom ser ju ut som nya, dina spinningskor. Det gjorde mina (i samma årsmodell) till typ för någon månad sen då de helt uppebarligen passerade bäst-före-datum och förföll fullständigt. Nya är beställda och jag motiverade priset med att de ska hålla minst 6 år....

Löpskor hade jag aldrig velat ha så länge. Tänk så många fina färger man hade missat då...

Erik sa...

Isigt och halt hindrar ingen som vill vara fin. ;-) Bra resonemang om livslängd på löparskor!

bureborn sa...

Jag är inte så konspiratoriskt lagd, och tror att den korta livslängden har att göra att alla numer satsar på lättare skor i den natuliga löpningens spår. Tunt, lätt mesch håller inte lika länge som bävernylon. Men iofs är det ju ganska sannolikt att skoltillverkarna inte är alltför inrtesserade av att utveckla tunna, lätta, slitstarka material...
Själv använder jag Staffans modell för att kolla statusen på skorna. Även mina benhinor brukar skvallra om studset börjar bli dåligt.

jumper sa...

Tittar på joggstaplarna och ser att alla mina fyra löparskor är inne på rött, dvs har gått över 100mil, två av dem över 400 mil och de skor jag använder nu i vinter har hängt med i drygt 500 mil. Lite snedslitna och spruckna här och där, men de funkar för en pensionär och tvingar mig att springa mjukt och fint. Stud? Det var länge sen.

jumper sa...

"studs" ska det förstås stå.

superSHEro sa...

Jaa jag vet inte jag. Det där med livslängd på skor. Visst jag kan ta att gunmmit blir hårt och glatt eller att de går sönder. Sure. Men eftersom jag föredrar barfotalöpning (ff) och minimalistiska skor så är ju försämrad dämpning det sista jag bryr mig om. Kanske tvärtom istället. Mina gamla dojjor med 7 år på nacken kanske är de bästa för mig?

Jag är nog hyfsat övertygad om att det är tillverkarna som hittar på och överdriver livslängden. Eller underdriver. Den vanlige motionären kommer ändå sällan upp i de sträckor det talas om. Elitlöpare, maratonlöpare mfl är ju en annan femma.
jag tror det är som med mjölken. Även om bäst-före datumet är passerat, luktar den okej så kan man dricka den.

Västgötskan sa...

Jag har inte införskaffat spinningskor, men skulle vilja ha ett par. Några tips? :-)

Patric sa...

Håller inte med. Tycker skorna håller allt bättre. Är inne på min nionde säsong med samma skor. Har en fru som ideligen köper nya så jag har ändå inte råd...

anneliten sa...

Staffan, låter klokt att våga lita på känslan. Det är nog ungefär vad jag gör också.

Lennart, gissar att du har många par promenadskor - det har jag.

Anna, jag minns inte att mina spinningskor var särskilt dyra, däremot svåra att hitta.

Erik, när jag springer bryr jag mig faktiskt inte så mycket hur kläderna eller skorna ser ut. Funktionen är viktig.

Jumper, så kan man tänka - lätt steg istället för stud(s) i skorna!

SuperSHEro, våga lita på sig själv - tänk vad mycket mindre mat som skulle slängas. Och skor.

Västgötskan, har som sagt inte köpt spinningskor på länge. Och när jag gjorde det så var de svåra att hitta.

Patric, jag köper gärna nya löparskor till dig om det är så att din veckopeng inte räcker.