onsdag 13 februari 2013

Balansera mera

Jag undrar om det finns någon naprapat som någonsin konstaterat att någon patient (eller vad naprapten nu kallar sina kunder) är alldeles rak och styrkemässigt helt balanserad i kroppen. Kanske. Men det är nog inte så vanligt. Tror jag. Utan att veta.

Det jag däremot tror mig veta ganska säkert är att balans i kroppen är en av nycklarna till att hålla sig skadefri vid monotona idrotter som löpning.

Att strumporna är olika gör kanske inte så mycket.

Jag vet alldeles säkert att jag är starkare i höger ben. Kanske har det alltid varit så. Kanske blev det så när vänster knä var skadat. Jag vet också att jag borde jobba på det. Försöka tänka på det. När jag springer. När jag spinner. Men framför allt när jag styrketränar. 

7 kommentarer:

Sara sa...

Jag är expert på att vara sned. Min naprapat hävdar lite skämtsam att han inte vågar räta upp mig helt för då kommer jag trilla för jag är född lite sned :)

Ingmarie sa...

Så där raka fina fötter skulle jag också vilja ha...:-)

Lisa sa...

Haha, ja HUR mkt man än tränar så får man alltid höra att man är obalanserad på något sätt...

Men jag är ju lite intresserad av teorin att själva skadan ibland kan skapa obalans (tex diskbråck som ger muskelatrofi på ena sidan.)

Anonym sa...

Jag tror du är något på spåren. Tror de allra flesta är lite, lite sneda. Både var gäller längden på ben/sidor och även muskulärt.

Anna sa...

Ett tag kunde jag inte gå utan att ha vänster hand i byx eller jackfickan. Det var obekvämt. När jag kom till min kinesolog så konstaterade hon att jag var helt sned och virden överallt. Nu går jag med armarna rakt ned igen, men så här i efterhand så kan man ju tycka att det är kul att man är så sne och att kroppen reagerar med att vilja ha händerna i fickorna

Katarina M-I sa...

Jag har alltid någon form av problem när jag anlitar en naprapat och får alltid svaret att det är snett någonstans. Men det brukar alltid hjälpa att jobba mot ett "mindre" snett utgånsläge!

Den där strumpkombin hade jag aldrig vågat. Jag är inte vidskeplig, men när det kommer till strumpor skulle jag ALDRIG kunna träna i två vänsterstrumpor.

anneliten sa...

Sara, allt ska nog inte rättas till :-)

Ingmarie, tyvärr kan jag inte ge dig dem.

Lisa, det tror jag absolut. Min teori är att vissa av mina nuvarande snedheter är på grund av kompensation vid tidigare skador. Det är därför skadorna flyttar runt liksom.

Västgötskan, ingen unik tanke alls. Men det jag försöker göra är att vara medveten. Till exempel på spinningcykeln. Jag tror få reflekterar över att man faktiskt kan cyckla med ett ben och att det gäller att se till att inte göra det.

Anna, så det finns fler kinesiologer än guru-Danne? Min make står alltid snett på pendeltåget - något som guru-Danne fått honom att sluta med.

Katarina, det är faktiskt en höger och en vänsterstrumpa - men i olika färg.