måndag 14 juli 2014

Pulsen och värmen

Jag tänkte att jag skulle skriva något om det där med 80% av max-puls och huruvida det är mycket eller inte. För jag tycker det är intressant. Det där med att tvinga in individer i mallar. Eller i pulsintervall. Men det får bli en annan dag.

Idag funderar jag istället över puls och värme. För mig är det tydligt. Det är mycket svårare att hålla pulsen låg när kroppen omsveps av varm, klibbig luft. Och det är väl inte så konstigt egentligen. Att göra av med överskottsvärme när luften runt omkring är varm är besvärligt för en kropp. Svetten på huden vill inte dunsta när luftfuktigheten är hög. Fysik. När kroppen har svårt att göra av med värmen blir arbetet tyngre. Fysiologi.

Igår sprang jag. Med stora svårigheter att hålla pulsen under den 80%-gräns doktorn har ordinerat. Idag tar jag till ett "träna-bekvämt-trots-värme"-knep. Vattenlöpning. Visserligen är kroppen verkligen omgiven av fukt då. Men det är svalkande fukt. Lisa och jag har stämt träff i Eriksdalsbadets utomhusbassäng. Det var lääänge sedan vi sågs.

4 kommentarer:

Lisa sa...

:) väldigt läääänge sen.

Ja det är verkligen bra med wetvest i värmen. Och när man inte "vill" få upp pulsen för högt. Det är fasiken svårt att komma upp i 160bpm...

anneliten sa...

Lisa, i vattnet är det svårt även för mig, men på land... Minsta lilla motlut så kan jag inte springa sakta nog. Vi är individer you know.

bureborn sa...

Puls är verkligen kluriga saker. På cykel lyckas jag aldrig få upp pulsen trots att benen skriker efter syre, men springer jag behöver jag bara ruscha 20 meter för att hjärtat ska fatta att här behövs det mer power.

anneliten sa...

Bureborn, visst är det så - olika sporter ger olika puls. Men jag tänker mer på det individuella. Att för mig är 160 i puls inte alls högt (jag kan "sjunga" med den pulsen) medan det för andra är tröskelpuls, typ.