fredag 3 oktober 2014

Ovanligt socker

I drygt tio månader har jag försökt göra socker så ovanligt som möjligt i det jag stoppar i munnen. Inget godis, inga kakor, ingen glass, ingen läsk (det drack jag i och för sig inte innan heller). I början var jag så nitisk att ja inte åt sushi eller thai-mat heller. Men så nitisk är jag inte längre. Jag kan göra undantag. Sitter till exempel just nu och väntar på att dottern ska komma hemkörande med lite Thai. Men godis och efterrätter och så är fortfarande no-no.

Jag har tjatat en del om min medicin och allt knas den gör med mig. Det är just för att kortisonet inte ska göra mig till diabetiker jag vill göra socker ovanligt för min kropp.

Men ibland längtar jag efter lakrits. Som tur är finns det sockerfri. Fri från vanligt socker men sötad med något annat. "Ovanligt" socker. Stevia är det senaste på sötningsfronten verkar det som. Naturligt och från växtriket ska det vara (men naturligt och från växtriket är ju vanligt socker också).

Nellie Dellies gör supergod lakrits (jag har ännu inte provat icke-lakritsen). Med just stevia. Jag hittar godiset på någon av apotekskedjorna (vem kan hålla reda på vilket apotek som är vilket - inte jag i alla fall).

Det finns bara ett problem - min mage blir som en uppblåst och bubblig ballong. Med stort behov av utsläpp. Så där så att det är svårt att vara bland folk. Jag vet inte om mina små kompisar tarmbakterierna gillar eller inte gillar stevia. De tycks i alla fall göra gas av det.

3 kommentarer:

Snorkkis sa...

Ja det låter ju inte så trevligt. Men är det inte ganska vanligt att man reagerar på sötningsmedel (stevia ska iofs vara naturligt, men men). Bra att göra socker ovanligt tror jag... har försökt samma med glass och vips har jag inte varje-dag-behovet av det.

Lisa sa...

HAHAHA ojoj, hög igenkänningsfaktor på detta inlägg alltså. En kollega bjöd på Nellie Dellies och jag tyckte att de var så otrligt goda att jag köpte mig en egen påse. Hmmm. Inte roligt för en med redan ganska bänglig mage...

Det borde definitivt finnas en maxdosering med stora bokstäver på de påsarna.

anneliten sa...

Snorkkis, ja jag tror sorbitol kan vara lite jobbigt för min mage också, men inte så extremt som med Stevia.

Lisa, det står något om att man ska bruka med måtta på grund av fiberinnehåll, men jag tror inte det är fibrer som är problem för min mage -sådant är den van vid.