lördag 27 februari 2010

Irrationellt

Body Pump på morgonen. Efter pumpen annat pass i samma sal. Jag förundras över det irrationella beteende som många uppvisar. De vet att de får plats allihop, för de har bokat. Ändå har de bråttom in i salen och är minst sagt ivägen när vi "pumpare" ska ha undan våra vikter och step-brädor. Vissa lägger till och med sina överdragskläder och ryggor på step-brädestaplarna - innan de är färdigstaplade - hur rationellt är det? Likadant brukar det vara i den trånga spinningsalen. Nya klassen in innan den förra ens börjat gå ut. Visst, man kanske vill ha "sin" speciella cykel, men om alla snällt köar utanför så borde det ju ordna sig alldeles rättvist ändå.

Jag tänker också på mannen jag stötte in i på Arlanda. Bokstavligen. Irrationell som han var fick han för sig att stanna just efter rulltrappan, med sin stora resväska på tvärs, för att ta upp biljetten. Var han hade tänkt att vi som befann oss två tre rullande steg bakom honom skulle ta vägen - det förstår inte jag.

Kanske är människor extra irrationella när de reser? Jag tänker på trängseln vid bagagebandet. Om alla tog tre steg tillbaka och lämnade lite space vid bandet så skulle det ju gå hur smidigt som helst.

Parkeringsplatser på vintern. Inga linjer syns. Om alla ställde sina bilar med lagom avstånd till en annan bil istället för "löst" så skulle vi kanske slippa alla luckor som man nästan får in en bil i, men bara nästan.

Nä, nu har jag fått i mig lite kaffe och gnällhumöret lämnar så sakta kroppen...

4 kommentarer:

K sa...

eller lunchrestauranger..jättelång kö, men de som kommer in sist slänger omedelbart jackor eller dylikt för att markera ett bord som plötsligt blir ledigt...visst gnälligt, men jag har jätteont i halsen och kunde inte dansa afrikansk dans som planerat.... ;o(

Patric sa...

Eller som när man ska kliva av tunnelbanetåget. De som har mest bråttom på står i vägen för oss som ska kliva av. Hur rationellt är det? Det är vid de här tillfällena jag brukar träna på mina tacklingar. När man så småningom själv klivit av märker man att de som hade mest bråttom att lämna vagnen är de som har minst bråttom att fortsätta vidare. Va fan!!!

Ingmarie sa...

Eller på tåget. Rökarna TVÄRnitar utanför dörren och börjar bolma direkt. Eller de där som går såååå sakta i bredd på den tränga trottoaren. Eller stavgångarna som går lika sakta de men det är helt omöjligt att gå förbi för de viftar med stavarna så man är rädd att ögonen ska fastna på dem....
Och det är skönt att gnälla lite! ;-)

anneliten sa...

K, det tråkiga är att egoisterna tvingar oss andra att ta efter samma beteende - annars får man aldrig ett bord. Var ska det sluta...

P, fortsätt träna tacklingar :-) De som har bråttom av känns nerviga på något sätt - som om tåget ska åka iväg utan at de hunnit av.

Ingmarie, visst är det irriterande! Stavgångarna på rundan runt min sjö är av två sorter - hänsynsfulla eller helt i sin egen värld. De senare är mycket läskiga. Ser framför mig en ögonglob på varje stavspets...