måndag 12 maj 2014

Störningar och desinformation

Jodå jag har adopterat den. Min skyddsängel. Men jag känner mig inte 100% säker på skötseln ännu. Hur ängeln mår bäst. Vad kan skada? Vad kan störa? Internet har säkert svaret tänker jag. Vilken fantastisk källa till information internet är! Och till desinformation... Det är inte alltid lätt att skilja på vad som är vad.

Jag får inte ha mobiltelefonen vid vänster öra - den kan störa min ICD-ängel som sitter strax nedanför vänster nyckelben. Det tycks alla vara överens om. Hmm. Hur är det då med andra "signaler" undrar jag? Jag frågar pacemakersköterskan om man kan använda pulsmätare. För någonstans hoppas jag ju ändå att jag ska få springa snart. Hon är osäker. Jag googlar. Som man googlar får man svar. Jag får olika svar. Samtidigt hittar jag något nytt att oroa mig för - induktionshällen. Internet påstår att den kan störa om man står för nära. Attans. Jag som är rätt kort hamnar ju automatiskt rätt nära.

Samma sak med min nya fina impedans-våg. Den jag skaffade i höstas för att min kortison-kur skulle bli ett aningen roligare experiment. Med utmaningen att försöka motverka muskeltapp och fettuppbyggnad. Instruktionsboken säger no-no till pacemakerbärare. Internet säger både ja och nej. Beroende på var man väljer att läsa.

Jag skickar in en fråga till pacemaker-info.se. Jag mailar en fråga till ängel-tillverkarens tekniska support. Jag får tydliga svar. Nu känner jag mig alldeles säker på att jag vågar sätta på mig ett pulsband när det blir dags (längtar). Stå vid spisen kan jag också (gillar). Våg-frågan har jag inte frågat ännu. Känner nog att det kan kvitta just nu...

12 kommentarer:

Snorkkis sa...

Sådana saker tänker man ju aldrig på... att det kunde vara farligt för vissa att vistas nära vissa typer av grejer. Tack för att du lär oss andra! Även om du så klart hellre skulle slippa.

Löpning & Livet sa...

Laga mat och springa är ju trots allt lite viktigare (!) än vågen så det kanske kan vara ok att strunta i att stå på den :)

Anna (Orka mera) sa...

Ja det tar nog ett tag innan du fått klarhet i allt. Spisen hade jag ju aldrig ens tänkt tanken på.... Sen piper du väl i säkerhetskontrollerna kan jag tänka, det gör i alla fall min pappa :)

Anonym sa...

Bra att du kontaktade tekniska support. Det känns tryggt att du pratar med dem. Lyssna på dem. Det är de som kan det här. Det är ingen annan som kan svara på dina frågor. Och du, om du kontaktar dem igen så fråga dem, och be dem om ett utlåtande, om det där med att inte ha mobilen i vänster öra.... ;-).

Dock kan jag tycka att det borde följa med någon "instruktion" för de vanliga situationerna. Tex larm i butik är OK, pulsband OK, säg till i säkerhetskontroll på flygplats, osv, osv....

Anonym sa...

Hej igen Anneli!
Det var jag som skrev kommentaren ovan :-).

MVH
Lennart

anneliten sa...

Snorkkis, Jag är glad i min ängel, men hoppas att du aldrig får nytta av "kunskapen" jag delar med mig av :-)

Andréa, håller helt med om den prio-ordningen. har dock frågat om vågen nu och fått svaret att man nog bör undvika. Nu har ju inte jag en pace-pacemaker så jag behöver den ju bara om det händer något och sannolikheten att det ska ske just på vågen är nog rätt liten.

Anna, när jag flög visade jag ett kort och fick gå en annan väg. Kroppsvisitering. Men hade jag gått igenom hade det givetvis pipit.

Lennart, man får en liten "livet med ICD"-broschyr som berättar om larmbågar, liftkortsläsare, mobiltelefoner mm. Och det finns en pacemakermottagning att fråga. Men de senare visste inte säker om pulsband. Mobilen tycks dock oomtvistad. Jag kör i alla fall nästan alltid med lurar ändå - eftersom jag ofta pratar länge i jobbet.



Ingmarie sa...

Ja skit i vågen!
Jag tror just dina frågor är ganska ovanliga.:-)
I alla fall pulsbandsfrågan.
Men det är bra! Då får de tänka till.

Hur gick det i går?
KRAM

anneliten sa...

Ingmarie, just pulsband har jag upptäckt (efter det att jag frågade) som en ganska vanlig fråga på pacemaker-info.se. Uncesrökningen gick bra, men jag är orolig för svaret... Nu får jag vänta i 10 dagar på att Dr. H ska komma tillbaka från sin semester.

Anonym sa...

Hej! Har följt din blogg en längre tid, fick själv pacemaker för 2 år sedan, jag använder pulsband och klocka, inga problem alls, induktionshäll har jag inte men min mamma har och jag har inte märkt något där heller. Vågen skulle jag nog däremot strunta i, är ju inte lika nödvändigt som pulsband :-). Hur konstigt den än kan låta för dig i dag så tänker man efter ett tag inte på att man har den. Lycka till och fortsätt skriv jag läser med glädje! /Ingrid

anneliten sa...

Ingrid, tusen tack för att du klev ur anonymiteten! Jag behöver liksom inse att det finns folk som springer med små änglar under sina nyckelben :-)

bureborn sa...

Aldrig har jag tänkt på att det finns så många vardagssituationer som är fyllda av prylar som kan störa "änglar". Förstås. Sånt tänker man ju inte på förrän man behöver. Men när liknande situationer uppstår gör jag som du - googlar, googlar och googlar - och försöker bilda mig en uppfattning. Går sådär. Tur att det det då finns objektiv support att fråga!

anneliten sa...

Bureborn, Jag har nog tänkt på det. Har en far med pacemaker (en vanlig, som ger puls). Men han lever ju inte riktigt som jag. Inget pulsband och ingen impedansvåg. Mat lagar han ibland, men på en vanlig spis. Hans stora sorg är att man inte får använda röjsåg. Just det saknar jag inte :-)