onsdag 1 juli 2015

Nya prylar och jag

Det finns de i min närhet som verkligen går igång på nya (tekniska) prylar. Gadgets. Det gör inte jag. Jag ser mest krånglet framför mig. Att lära sig hur prylen funkar. Att över huvud taget FÅ prylen att funka. Förmiddagen gick åt till att få en ny, fancy, skrivare att fatta att jag vill skanna till PDF - inte till JPG. Sådär enkelt som den gamla traktormodellen gjorde utan större åthutningar än en smäll på locket ibland (nädå, skojar bara). Men jag tror att svordomarna över "ny-och-fancy" kan anas. Till slut gick det i alla fall. Nu återstår bara att fatta hur jag kan spara dokument utan att de först hamnar i "my garden" (jo "ny-och-fancy" lägger allt skannat på något ställe som den kallar "my garden" och som varken ser ut som en mapp eller för den delen fungerar som en mapp).

Nog om skrivare. Jag springer ju. Och det här ska föreställa en löparblogg, om än i något av träda. När jag springer har jag koll på pulsen. Och sträckan. Och tiden. Mer behöver jag inte. Pulsen är viktigast för den ska helst inte rusa iväg nuförtiden. Min gamla Garmin från 2009 har varit en bra kompis. Nästan alltid. Men jag måste nog inse att den börjar ge upp. Armbandet håller ihop i en tunn tråd (vilket förstås inte är det värsta) och ibland slutar klockan helt enkelt att mäta (mindre bra när man behöver full koll på pulsen). Så nu har jag valet att ta fram silvertejp till armbandet och acceptera en del stopp när Garmin inte vill mäta - eller köpa en ny klocka.

Så vad är problemet? Egentligen är problemen två. Ett: jag vet inte vilken klocka jag vill ha och orkar inte riktigt sätta mig in i djungeln av modeller och två: jag har ingen större lust att lära mig en ny klocka, installera ny programvara, få programvaran att funka... Och så vidare.

En insikt slår mig. Jag brukar le lite (snällt - jag lovar!) åt min kära mor och hennes ointresse/lättare rädsla för ny teknik. Jag har fyllt femtio... Nä, nu får jag skärpa mig. Klart jag ska ha en ny klocka! Men vilken...

5 kommentarer:

Erik sa...

Skönt att det finns fler än jag som inte är överdrivet förtjust i nya vidunder till teknikaliteter.

Anonym sa...

Jag lever också med en gammal Garmin 305:a (som jag dessutom använder sällan, då det ofta är mobil+runkeeper som hänger med på rundorna numera).

Har inte provat den, men har hört att Tomtom:en är lättanvänd och bra (dock enklare) modell. Men behöver man bara tid och km så funkar det ju. :-)
PS. Undra om den mäter puls... *hm*?

L sa...

Jag överväger att byta in min Garmin 305 mot en Tomtom. Min dotter har skaffat en sån då hennes gamla Garmin gick sönder och hon är mycket nöjd. Väldigt enkel och basal (gillar jag) och smidigt att överföra passet till dator/padda.
Anledningen till mitt eget övervägande är överföringen (nu när det inte går att köra in via Funbeat längre) som i princip aldrig funkar. Varje gång jag skall föra över pass måste jag installera om Garmin Express.

Så, TomTom, om du vill ha en simpel välfungerande klocka - det är mitt tips.

anneliten sa...

Erik, jag är mest bekväm tror jag. Vill inte ha trasslet.

Rund, Tomtom mäter puls. Måste bara ta reda på hur. Så att det inte är på ett sätt som stör min inopererade livräddare :-).

Lisa, nu har du fått mig att fundera... Jag har aldrig (sällan) haft problem med överföring av pass till datorn - jag sätter i en liten sticka (ANT+) och använder "Garmin Connect". En tanke jag haft var att hålla mig till Garmin när jag byter - just för att överföringen ska fortsätta fungera på samma sätt. Om det inte är så, utan man behöver nytt system, då är det ju inte så intressant. Så tack för att du identifierade den givna frågan till en säljare.Ingmarie sa...

Fråga dig vilka funktioner du vill ha och utgå därifrån. :-)