fredag 19 oktober 2012

Kvar i medvetandet

En del saker stannar kvar i medvetandet. Gnager. Eller ger upphov till funderingar.

Jag stream-lyssnar på böcker på löpande band. Inte när jag springer - då vill jag vara i mina tankar. I alla fall om passet är kort. Som nu. Men när jag diskar. Eller jobbar med vårt trädgårdsrenoveringsprojekt. Då. Då passar böcker i öronen bra.

Sisådär tre-fyra böcker bakåt i listan ligger Buzz. Som jag lyssnade på direkt efter Geim. Båda av Anders De la Motte. Det finns minst en till. Men just då tyckte jag det räckte och bröt sviten. Böckerna känns lite som manus till action-filmer med Tom Cruise. Bra underhållning för stunden. Men inte mer. Egentligen.

Så varför sitter jag fast i Buzz? Lite hör det ihop med mina tankar runt image och hur vi upplever omvärlden. I Buzz förekommer troll. Troll är fejkade identiteter på internet som bloggar och twittrar. I syfte att påverka opinion. Eller förändra bilden av en offentlig person eller ett företag. Trollen skapas och kontrolleras av ett företag som anlitas av andra företag. Och av politiska partier och intressegrupper som vill förändra en bild. Det är fiction. Men det känns inte särskilt långt borta.

När jag doktorerade var källkontroll viktigt. Varifrån man fick sina fakta. Det känns mer aktuellt än någonsin.

3 kommentarer:

Lennart sa...

Nä, det är nog inte så långt borta....

Kommer du ihåg den där filmen "wag the Dog" när de hittade på ett krig för att presidenten behövde det. Fiction, men det kanske inte heller ligger så långt bort....

Unknown sa...

Dileva 'Vem ska jag tro på tro på' dök upp i huvudet, min känsla är att det mesta nu för tiden är marknadsföring i någon form... =/ Men det är klart konsten att leva är mycket att vaska guldkorn i Sahara och med kritiskt tänkande kommer vi långt.

Peace Love och Löparskor!

anneliten sa...

Lennart, visst minns jag Wag the dog. Utmärkt film.

Jesper, precis! Kritiskt tänkande är viktigt. Men när människor sköljs över av saker och när "alla andra tycker" då kan det vara svårt att värja sig.