onsdag 7 juli 2010

En bokmal i solen

Jag älskar böcker. Men jag hinner inte läsa ens en bråkdel av allt jag vill. Under semestern öppnas äntligen några av de böcker som jag samlat på mig och förvarat oöppnade i bokhyllan. Till Grekland följde en hel hög med i packningen. Tre av dem hann jag läsa ut. Alla tre berörde andra världskriget på något sätt. Perifert i två av böckerna och centralt, men på ett annorlunda sätt, i den tredje.

Utmärkt bokslukarplats på ön Naxos i Grekland.


Först kvinnan som ännu inte fått Nobelpriset, trots spekulationer varje år. Joyce Carol Oates. Dödgrävarens dotter. Baserad på författarinnans farmors liv. Rebecca föds på en båt mellan tyskland och USA (eller Yo Es som pappan tränar sin familj att säga) några år innan andra världskrigets utbrott. Familjens amerikanska liv är tragiskt. Matematikläraren får slita som dödgrävare. Modern anpassar sig aldrig. Rebecca tar sig ur, och vidare in i, och sedan ur ett äktenskap. Lever vidare för sin son och hans musikaliska talang. Carol Oates har ofta mörka teman, men utan sentimentalitet. Jag gillar det. Jag gillar boken.


Sedan den här bokmalens favorit. Markus Zusaks fantastiska bok "Boktjuven". Om flickan som i en Nazitysk småstad stjäl böcker och lyser upp utsatta människors liv, med högläsning och småhyss. Andra världskriget ur civilbefolkningens perspektiv. Eller ur dödens perspektiv. För det är dödens röst som berättar historien. Inte heller denna bok är sentimental. Ändå gråter jag bakom mina solglasögon. Över människors öden. För det känns så äkta.Sist Kärlekens historia av Nicole Krauss. Historien snirklar sig och vävs ihop ur dåtid i andra världskrigets skugga, men utan att boken egentligen handlar om kriget, till nutid. Baksidetexten beskriver historien som finurlig och det är den. Så pass finurlig att jag är osäker på hur saker hängde ihop egentligen. I centrum en man, som en gång i tiden skrev om sin kärlek till Alma, och flicka Alma, döpt efter flickan i boken kärlekens historia. Klurigt och finurligt. Vackert.

Alla tre är mer än läsvärda. Boktjuven är den som kommer stanna kvar i mitt medvetande allra längst. Varsågoda bokmalar - smaklig läsning!

11 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Roligt att det finns fler bokälskare! :) Tack för tipsen! Har bara läst en bok av joyce carol oates (blonde) och den var ju jättebra, så den där ska jag definitivt kolla in!

K sa...

Håller med dig Boktjuven är en fantastisk bok..Kul att du är igång på allvar igen med bloggandet om du nu tog en paus ;o)

Patric sa...

Bekräftar härmed att "Boktjuven" och "Dödgrävarens dotter" är mycket läsvärda. Over and out!

Camilla sa...

Tack! "Dödgrävarens dotter" läste jag förra sommaren men skall genast spana in de andra två.

Anonym sa...

Tack för tipsen!
Jag var en gång en liten bokmal, men sen kom dottern, och renoveringsobjektet och löpningen. Jösses! det var en halv evighet sen jag läste en bok. På riktigt. Inte ögnade ett par rader just innan sömnen ramlade över mig i sängen. På det sättet tar man sig visserligen från pärm till pärm - i sinom tid. Men inte fasen har man läst.

Pernilla Hult sa...

Jag är något av en periodare vad gäller böcker.. Snöar lätt in på böcker inom samma ämne.. Så jag tackar och bockar för tipsen!
Ha en bra dag i solen!

Petra sa...

Ah vad roligt att lasa att du ocksa ar bokmal! Vilka fina tips! Jag brukar sjalv tipsa om bocker pa min andra icke-traningsrelaterade blogg nar jag hinner. Sjalv har jag tva titlar pa gang: 61 Hours med Lee Child och The Secret River av Kate Grenville, bada ar australiensiska forfattare. Den sistnamnda rekommenderas varmt!

MarathonMia sa...

Åh! Joyce Carol Oates är min favorit! Måste läsa den förstås! Nobelpriset till henne! Har läst Vilda gröna ögon och Blonde.

Ingmarie sa...

Tack! Just nu är jag mitt i "Born to Run". Underbar!

anneliten sa...

Andréa, Mörkt vatten är ett annat Carol Oates-tips.

K, så du märkte inte att jag var helt borta från blogg-etern i 10 dagar... Nu har jag bestämt mig för att det inte är någon en-om-dan press. Jag skriver när jag får lust.

Patric, det blir billigare så... När du läser mina avlagda alltså.

Camilla, mitt bästa Carol Oates tips är Mörkt vatten.

Bureborn, när det inte är semester gör jag som du - somnar efter en eller två sidor och kommer aldrig riktigt in i boken jag läser.

Pernilla, jag har noterat att fu har Hypnotisören på ditt sängbord, och att den legat där länge... Överreklamerad bok tycker jag. Spännande - visst, men inget märkvärdigt.

Petra, Markus Zusak är australiensare. Tack för tipset.

Mia, är inte Vilda gröna ögon en ungdomsbok? man kan ju läsa ändå förstås... Jag ska kolla in den.

Ingmarie, "Born to run" sätts upp på min lista. Tänk att det finns så mycket man vill, men inte hinner.

Erik sa...

Även om jag är lyckligt lottad som får de böcker jag vill ha hemburna av kär fru tackar jag allra ödmjukast för tipsen!