söndag 23 december 2012

Långsamhet jag är nöjd med

"Men hur kan man springa så sakta?!?" Ett uttalande av mig inför ett långpass i grupp för några år sedan. Sedan dess har det långsamt börjat sjunka in att man när man ska springa långt inte bör eller behöver springa fort. För dessa pass är det tiden som räknas - inte sträckan, precis som tränare Nilsson envinst försökt pränta in. Jag förstår teorin.

Idag ger jag mig ut på något som inte kan definieras som ett långpass egentligen. Men för mig, som sedan Midnattsloppets mil i mitten av augusti inte har sprungit längre än åtta kilometer, är 12.5 kilometer relativt långt. När jag stannar klockan på 1.15 inser jag att jag spot on sprungit i 6-minuterstempo. Visserligen i snömodd men... Samma tempo som jag rynkade på näsan åt inför grupp-passet för några år sedan.

9 kommentarer:

Lisa sa...

Längdrekord!?:) Äsch, 6min/km är bra fart i modden! Det e nästan lagom långpasstempo på barmark oxå tycker jag.

Löpning & Livet sa...

Jag minns känslan från när jag började springa de lugna passen lugnt för några år sedan. Det var så frustrerande! Men nu är 6-tempo min standardfart. Iaf på de lätta distanspassen (dvs merparten av mina pass). Långpassen kan ibland gå lite snabbare. Häromdagen snittade jag 6:40 på en hemjogg från jobbet. Man vänjer sig :) God jul!

Lennart sa...

Snömoddskoficienten är minst 45 sek/km så det där var ett bra långpass!

Anonym sa...

Snömodd? Då var det där minsann inget 6-tempo. Så du springer faktiskt fortfarande bara långsamt i teorin. :-)
Önskar dig en riktigt varm och go´ julhelg!

Anna (Orka mera) sa...

Å vad jag känner igen mig. Springer själv omkring och lallar i 6-minutersfart nuförtiden. Det värsta är att jag TROR jag springer fort, men hur jag än gör landar jag där. Skyller på vintertightsen...

Ingmarie sa...

Säger som Lennart! Modden bromsar och ibland har jag knappt styrfart. Men det vänder!

LOPARJANNE sa...

Önskar dig en riktigt God Jul!

Lennart sa...

Önskar dig och familjen en God Jul!

God Fortsättning också :-).

anneliten sa...

Lisa och Andréa, jag brukar (brukade) rätt automatiskt hamna på 5.30 när jag tar det lugnt. Och då har jag låtit det vara så. Men hur det än är så är det stressande när det långsamma/lugna blir ännu långsammare trots att det inte känns så.

Lennart, nu var det ju inte så långt. Och jag tyckte inte att jag sprang sakta.

Bureborn, i torin vill jag vara lika vältränad som jag var förra året - ett år utan skador. i praktiken kanske jag får acceptera att det inte är så.

Anna, Vintertights är nog riktiga tidstjuvar - att jag inte tänkte på det. Mitt senaste par är dessutom lite fladdriga nertill (skidbyxor?) och ökar givetvis luftmotståndet väldigt mycket :-)

Ingmarie, visst vänder det. Och då är vi starka.

Janne och Lennart, tack detsamma!