söndag 15 september 2013

Inställningar

I tidernas begynnelse hade jag en röd, snygg pulsklocka från polar. Till den fanns en manual som angav att jag skulle räkna ut mina pulszoner med utgångspunkt i min ålder. Klockan pep och pep. Jag blev mer och mer frustrerad. Jag insåg inte då att jag inte passade i mallen. Jag insåg inte då att min maxpuls inte stämmer med min ålder. Ganska snart gav jag upp. Jag stängde av pipandet och gjorde som jag ville. Sedan dess har jag aldrig använt puls-pip-funktioner. Inte på någon klocka.

Men nu är situationen en annan. Nu letar jag efter en liknade pip-funktion i min fula gråa, men ack så uppskattade, trotjänare Garmin 405CX. Så att jag kan hålla mig inom min pulsrestriktion utan att behöva titta på klockan var och varannan minut. Så att jag kan springa ett eller annat pass i höstmörkret som gradvis lägger sig över oss. Jag hittar inställningen.

Jag springer. Klockan piper. Ofta. Jag lyder och håller in steget trots att tempot känns rätt lågt. Minsta lilla backe och klockan piper. Minsta lilla pip och jag lyder.

Min inställning just nu är att jag ska hålla mig till min pulsrestriktion. Utmaningen ligger i att kunna springa gradvis lite fortare utan att överskrida doktorns order.

I skogen bakom mitt sörmländska barndomshem ekar pipet från min Garmin.

7 kommentarer:

Ingmarie sa...

Och den utmaningen kommer du att fixa!

Anna (Orka mera) sa...

Underbart att du får springa igen! Även om klockan piper och bråkar så KAN du springa. Njut av känslan!

Anonym sa...

Skönt att du kan springa. Men förstår frustrationen över pipandet. När man bara vill länga på steget...

Kram M

Lisa sa...

Du kommer till slut att höra det där pipet i dina mardrömmar ;) Betingad som Pavlovs hundar? Hehehe...

anneliten sa...

Ingmarie, du tror det :-) Fuskar för det mesta med några slag för mycket hit och dit...

Anna, njuter gör jag. När det värsta betarblockerarflåset lagt sig.

Rund, trots pip är det härligt.

Lisa, eller så kommer jag att sakta in så fort jag hör ett pip från andras klockor :-)

bureborn sa...

Jag minns en vasastafett när jag hela tiden hade en man med en konstant pipande pulskocka på armen. Han lydde minsann inte! Jag hade god lust att slita av honom klockan och trampa ner den i myren. :-)
Pulsrestriktion måste ju innebära maffetone, och det vet jag folk som testat med gott resultat. Snabbare och snabbare gick det rätt snabbt, med samma låga fina puls.

anneliten sa...

Bureborn, Tusen tack för den! You made my day! Hade aldrig hört talas om Maffetone, men det tycks ju vara något att grotta ner sig i nu när jag inte kan köra intervallstegar.