onsdag 11 februari 2015

Träning som stressar

Jag tror det var CoachMilla/in motion som jag senast såg det hos. Uppmaningen att ta det lugnt ibland. Att träning också kan vara stress för kroppen.

Jag minns massören på mitt förra jobb. Som envist försökte få mig att trappa ner på träningen samtidigt som hon gick loss på mina stress-knutor i axlarna. Jag, som då var på väg mot någon mara och med tuffa tidsmål i sikte, ville förstås inte lyssna (och inte var träningen den huvudsakliga orsaken till stressknutorna - det är jag säker på).

Jag vet inte om jag vill lyssna nu heller. För mig är det så tydligt - efter ett hårt (allt är relativt - hårt för mig just nu med mina förutsättningar och min kondition) träningspass känner jag mig nästan alltid lugn och avslappnad. Harmonisk. Om stressen träningen utsätter kroppen för följs av ett lugn har jag svårt att tro att den är farlig. Om träningen däremot blir ytterligare ett prestationskrav bland flera prestationskrav - då kanske det inte är helt nyttigt.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Ja, aldrig är man lika avslappnad som när kroppen är riktigt trött efter ett gått träningspass :) välmående och endorfiner är svårslaget....
Men samtidigt, hård träning ökar ju nivåerna av "stresshormoner" och sliter på kroppen. Överträning och utmattningssyndrom är rätt nära besläktade. Någon form av balans verkar vara smartast va?:)

anneliten sa...

Absolutely! Balans.