torsdag 4 juni 2015

Smart ändå

Det bor en hund hos mig en stund. F. Vi gillar varandra och vi gillar skogen. Vi gillar att springa också.

Jag skulle kunna skriva att F är aningen korkad ibland. Så där som hundar är mest. Men det vågar jag inte. För det händer att husse läser min blogg. Istället tänkte jag berätta om hur smart hon har visat sig vara - när vi springer. Jag harvar på med mina "intervaller" - tre minuter löpning och två minuter gång. Upprepas. Precis på gränsen till att hälsenan gnäller lite. Precis på gränsen till lagom. Just nu åtta repeats som Garmin håller reda på.

F gillar skogen. Jag gillar skogen. F gillar mig (inbillar jag mig i alla fall) och jag gillar henne.

Ett par gånger har F sprungit med mig. Vi håller till i skogen och hon får yra runt ganska fritt. Förvånad noterar jag... Redan under det första passet gör F en koppling. När Garmin piper byter vi. Från löpning till lek med pinnar. Från lek med pinnar till löpning. Så himla tydligt att hon fattar. När det är dags för löpning travar hon på strax framför mig och hon börjar vid första pipet (av fem varningspip och ett "riktigt" pip) - INNAN jag har börjat springa. Vid nästa signal stannar hon tvärt vid första pipet - INNAN jag ens börjat sakta in, och tittar på mig med den där "jag-vill-att-du-kastar-pinnar"-blicken. Utan att jag gjort minsta försök att lära henne (inga kommandon eller så), förstår hon vad klockans pip betyder. Smart hund!

En annan smart sak är FlipBelt. Det följer ofta med mig som bärare av mobil och nycklar. När hunden är med behövs små plastpåsar - och dessa kan man pula in i sitt "bälte". Det behöver man inte vara särskilt smart för att komma på.

5 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Kul! De är inte dumma de där djuren. Skulle gärna ha en som springsällskap jag med men tyvärr vill ingen annan i familjen det.

Ingmarie sa...

Djur är smarta! Det är väl mest vi människodjur som är lite osmarta emellanåt. ;-) I alla fall jag.

Rund är också en form! sa...

De lär sig fort!
Min vovve brukar alltid stanna upp och kolla på mig vid en "korsning" (även stig-korsningar i skogen). För att kolla av så hon tar rätt väg. När jag säger "rakt fram" fattar hon eller också pekar jag höger/vänster med händerna och då förstår hon kroppsspråket. Win-win! :-)

Kram M

anneliten sa...

Andrea, vill inte ens barnen? ;-) Jag tror du gör rätt som inte skaffar hund om bara du vill. Det blir rätt mycket tid som går åt.

Ingmarie, djur har sin intelligens och vi vår - att den inte är samma är bra att inse :-) Jag tycker att alltför många försöker projicera människors beteenden och känslor på djur, när de har helt andra instinkter/beteenden än vi.

Rund, ja de lär sig snabbt! Jag pekar också.Erik sa...

Du behöver inte tro.
F gillar dig.
Mycket.
Tack för att du/ni alltid tar hand om henne så bra!