onsdag 8 juni 2011

Tyngdkraft

Duns. Newton hör ett äpple falla och funderar över gravitationen. Jag vill inte dunsa när jag springer. Men ett par Newton Gravity löparskor har jag skaffat mig.

Särskilt snygga är de inte - det senaste tillskottet i löparskogarderoben.

Jag läser lite på Newtons hemsida. Det är inte tyngdkraften i sig som inspirerat till företagsnamnet och till tekniken, utan Newtons tredje rörelselag. Den som säger att varje kraft som verkar på ett föremål genererar en lika stor motriktad kraft. Alltså. När jag landar (tyngdkraften är lite inblandad ändå) och trycker min fot mot marken så utövar marken en motriktad kraft på min kropp. En del av den kraften blir frånskjut till ett nytt löpsteg, medan en del absorberas och går förlorad i skons luftkanaler, gel eller skum. Klassiska löparskomaterial skapade för att skona kroppen från alltför påfrestande stötar.

Newtons skor har en annan typ av stötdämpning. En slags fjädring. Den absorberade kraften från en landande fot ges tillbaka i nästa steg. När man läser om det låter det nästan som fusk. Väl i skorna känns det inte alls så tydligt. Det är inte så att man studsar fram. I alla fall inte jag.

Mellanfot/framfotsisättning är ett måste och långsam upptrappning av löpmängden rekommenderas. Kroppen belastas lite annorlunda antar jag. Jag är alldeles i början av min tillvänjning - tre och en halv kilometer idag. Jag kan inte påstå att det är kärlek från första löpsteget. Men jag tror vi kan bli vänner, mina Newton och jag. Så småningom.

10 kommentarer:

fitnesscoachen sa...

Det ska bli spännande att höra vad du tycker om dem så småningom! :)

Anna (Orka mera) sa...

Jag är så nyfiken på de där skorna... håll mig informerad hur vänskapen och kärleken utvecklar sig!

Ingmarie sa...

Allt ligger i betraktarens ögon för jag tycker de är skitsnygga! Och visst kommer ni att bli vänner. Vänta bara. :-)

Daniel sa...

Kul! Hoppas ni finner varandra till slut! ;)

Staffan sa...

Det ska spännande att höra vad du tycker om dem så småningom!

MarathonMia sa...

Joooo - de är färgglada och ...glada! Fina.

Sara sa...

Jag håller med dig. Ingen himlastormade, studsande kärlek för mig heller, men vi lär sakta känna varandra. Jag hoppas på en fin vänskap i alla fall :)

anneliten sa...

Madde, Anna och Staffan - lovar att återkomma med rapport när jag gjort något längre sträckor i skorna.

Ingmarie, nä, de är inte snygga i mina ögon. Men vänner måste inte vara snygga.

Daniel, tack för infon härom dagen om inspringning och utslitning.

Mia, vi har inte samma smak i skoutseende.

Sara, hur går det för dig? Passerat milen i Newton?

Sara sa...

Nej inte än. Jag tar det välidgt försiktigt eftersom min fotskada kom sig av för intensiv framfotslöpning. Jag har bara testat korta rundor nu och tänkte börja använda dem mer i sommar när foten är helt med på noterna.

Miss Agda sa...

Ah, du också! Spännande! Själv är jag numera Adidas Adizero-frälst och har inget behov att prova ut något nytt när jag hittat de skor som känns perfekta, men lite nyfiken på Newtons är jag allt!