onsdag 14 december 2011

Giftiga träningskläder

Jag skulle aldrig få för mig att köpa träningskläder, eller andra kläder för den delen, behandlade med antibakteriellt medel för att undvika dålig lukt. Det känns instinktivt fel. Nu får min instinkt stöd av kemikalieinspektionen. I DN står att läsa att bland annat träningskläder släpper ifrån sig de antibakteriella medlen (silver, triklosan och triklorkarban) i tvätten. Detta hamnar i avloppsvattnet och är extremt giftigt för vattenlevande djur. Sannolikt släpper nog kläderna ifrån sig giftet på en svettfuktig hud också. Vad det betyder för bärarens hälsa vet man inte.

Jag skärper min uppmärksamhet och fortsätter undvika kläder som marknadsförs under "anti-odour", "lasting freshness" eller "hygienic protection".

Värst i kemikalieinspektionens studie var joggingstrumpor från X-socks. Crafts underställ nämns också - de tappade 95% av allt silver på tre tvättar. Man kan se det som att man lurar kunderna eftersom den utlovade anti-lukteffekten är rätt kortvarig. Medan miljöeffekterna är långvariga. Silver försvinner ju inte.

6 kommentarer:

Ingmarie sa...

Hade ingen aning om att Craft var såna giftsprutare! Är det alla deras underställ????
Fin hemsida du har fixat! :-)

anneliten sa...

Nä, inte allt från Craft. Det var några speciella anti-lukt-underkläder. Och Craft svarade rätt bra på kritiken, dvs de kommer nog att sluta med gifterna.

Anonym sa...

Håller med - FY för giftimpregnerade träningskläder! Det kan inte vara nyttigt, varken för miljön eller bäraren. Ett miljövänligt tips för svettiga funktionskläder är att lägga dem i Grumme Grönsåpa direkt efter träning. Det håller svettlukten borta!

Miss Agda sa...

Jag blir också förvånad att CRAFT håller på med sånt? Och Haglöfs känns instinktivt som ett miljövänligt varumärke då kläderna ju är för att vistas i naturen osv, de som tillverkar såna kläder brukar ju älska naturen (tänker p bl-a houdini eller barnklädestillverkaren isbjörn of sweden) så jag blev förvånad! Tråkigt!

anneliten sa...

Vi får väl hoppas att de slutar nu. Crafts talesman antydde det, medan Haglöfs inte var beredda att krypa till korset riktigt än. Det vi kan göra är ju att låta bli att köpa just de antibateriellt behandlade produkterna.

Annie sa...

Har du tips på märken utan gift??? Jag rev ut ur DN o skulle följa upp men det kom som knäck emellan... Blir så upprörd!