torsdag 12 mars 2015

Olgas underkropp

Vilken tur att jag har dolt min Jogg-profil för allmänheten. Inte för att jag tror att en särskilt stor del av allmänheten (eller ens den del av allmänheten som huserar på träningssajter) intresserar sig för min träning. Men kanske hade någon enstaka hajat till över några av mina senaste pass. "Olgas underkropp". "Olgas överkropp". Så står det i min träningsdagbok.

Jag ska väl inte ropa hej ännu. Det är för tidigt att anse sig botad från kärleken till pump tror jag. Förälskad i Olgas ganska konventionella styrketräning med fria vikter är jag inte. Men jag har låtit mig övertygats om att fria vikter är ett bättre sätt att styrketräna än maskiner. Och jag har äntligen låtit det sjunka in att Body pump kanske inte är så mycket till styrketräning överhuvudtaget. Så jag ger de fria vikterna en chans. Än så länge håller jag mig gömd i garaget bland Ps hantlar, skivstång och bänk (från Blocket tror jag - det brukar Ps prylar kunna vara).

Tanken är att jag snart ska våga mig ut ur garaget och in i biff-rummet i träningshallen. Det är mitt mål. Att känna mig bekväm med "riktig" styrketräning. Att få in vanan. Att komma över kärleken till pump... Nåja, det där sista kanske inte är nödvändigt. Ett litet återfall då och då kan jag nog acceptera.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det beror på vad man är ute efter, (tycker jag). Uthållighetsstyrkan i bodypump är kanonbra.
Är man däremot ute efter teknik och styrka/muskler ska man ge sig ut i gymmet och köra fria vikter. :-)

anneliten sa...

Rund, för ett par år sedan kom en vetenskaplig studie som jämförde några som fick träna body pump med några soff-potatisar under 12 veckor. Det hände ganska lite med kroppsvikt, kroppssammansättning (muskelmassa, fettmassa) och muskelstyrka i de som körde body pump. Nedslående läsning för en som älskar pump och som tycker att träningsvärken den ger borde tyda på effekt.

Anna (orka mera) sa...

Studier i alla ära men för mig som aldrig tränar styrka ser jag jättestor skillnad när jag börjat köra body pump. Är du redan stor av styrketräning kommer det naturligtvis inte märkas, men jag tycker nog att det är bättre än inget. Och har svårt att se att mina axlar skulle bli lika tonade i soffan. Det beror kanske på hur vilt man lyfter fjärrkontrollen då....

anneliten sa...

Anna, jag är inte ute efter att bli stor (jag är ju anneliten :-)), men jag vill bygga tillbaka lite muskler som kortisonet ätit upp. Och jag tror att lite tyngre vikter och färre reps är bättre för ändamålet. men i ärlighetens namn så funderar jag på body pump lördag morgon :-)

Lisa sa...

Jag tror att det roligaste alternativet är det bästa:) Så länge det framkallar träningsvärk!