söndag 4 september 2016

Tjat, tjat...

"Enligt Food Pharmacy så"... Jag inser att jag är aningen tjatig just nu. Stackars de som lever nära mig...

Och nu tjatas det också på bloggen (men den kan man ju låta bli att läsa). Tjatet beror på att jag tycker att Food Pharmacy är en så kul bok. Lättsamma texter om ett intressant ämne. Jag, som egentligen vill ha hårda fakta, har just klickat hem en mer vetenskaplig variant (av Tim Spector) på samma tema: våra mikrober och hur de reagerar på vad vi äter och hur de styr en del av vår friskhet och i många fall orsakar sjukdomar.

Det är en sak som jag gillar extra mycket hos tjejerna som skrivit Food Pharmacy. Infallsvinkeln. Idé-världen och sinnevärlden. Som hos Platon. Lite förenklat så förespråkar Lina och Mia en förlåtande attityd. Man orkar bara med så mycket perfektion liksom. Och förändringar som kräver stora ansträngningar blir oftast inte långvariga. Istället: babysteps. Lägg till bra saker. Förbjud inte de dåliga - de försvinner gradvis när de bra sakerna får fäste. Det angreppssättet tilltalar mig.

Mina babysteps:
1. Inte äta frukost på måndagar. För att låta organen vila minst 16 timmar i sträck någon gång i veckan
2. Äta mer råa grönsaker. Jag är redan rätt bra på det, men ska man vara perfekt är det enorma mängder... Som sagt - babysteps.
3. Dricka professor Stigs kryddiga shots (jag tycker faktiskt de är ganska goda och jag tror på Gurkmeja).

Den ganska smaskiga gurkmeja-shot som Professor Stig hittat på... 
Och som jag kan tänka mig att dricka

Jag har hivat in en del av mitt nötförråd i kylskåpet också. Att de sorter som innehåller omega-3 behöver skyddas mot oxidation och att det görs bäst vid låg temperatur - det var nytt för mig.

Men jag skippar smoothien på grönkål. Den må vara hur nyttig som helst, men jag klarar bara inte av den.

Ett annat av Stigs nyttiga recept.  Grönkålssmoothie. Men jag kan bara inte... P tycker den är fräsch och dricker upp resterna av min.

7 kommentarer:

bureborn sa...

Stort tack för boktipset! Den där tanker jag omedelbums beställa!
Jag är nyfiken på det där med bra ätning, men pallar inte alla fundamentalistiska frälsare som oerar i egna böcker. Men det här låter som en skönare attityd. Perfektion ligger inte för mig.
Och jag gillar ju till och med såna där gröna drinker!

L sa...

Tack för boktipset. Hemklickad!!

Ingmarie sa...

babysteps är grejen! jag äter koncentrerad gurkmeja varje dag. (En patenterad form som gör att det är 65 ggr mer lättuptagligt än "ren" gurkmeja) + ingefära. :-) Fina grejer!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
anneliten sa...

Bureborn, varsågod! Man behöver inte köpa allt spm står i boken, men det mesta känns vettigt tycker jag.

Lisa, blir spännande att se vad du tycker :-) Jag har köpt en bok av Tim Spector också - ska vara lite mer vetenskapligt kopplad hoppas jag.

Ingamarie, nu blir jag nyfiken - vad heter Gurkmeja-produkten? Svartpeppar i?

Ingmarie sa...

Nej ingen svartpeppar. Patenterad form. :-) 65 ggr bättre upptag. :-) Fina grejer.
http://mightysport.se/produkt/curcumin/

anneliten sa...

OK, men har du sett några studieresultat som verkligen visar bättre upptag? Jag har hört det från fler håll nämligen, men där var ordentliga studier obefintliga...