onsdag 10 februari 2010

Rörlig mark under fötterna


OK. Vintern vinner. I alla fall tillfälligt. Underlaget passar inte för kvalitetsträning. Trots vacker vinterdag sprang jag dagens pass inomhus.

Tröskel på löpbandet. Fem kilometer precist och exakt på mjölksyratröskeln. Eller i alla fall med en puls straxt under den som Christer på sport support center angivit som min anaeroba tröskel.

Psykologiskt är den andra halvan av tröskelkilometrarna enklare än den första. Så fort jag passerat 2.5 kilometer känns det lättare, trots att jag höjer farten lite. Så mycket sitter i huvudet. Hur tränar man huvudet? Född tjurskallig - räcker det?

Petra skriver om köer till löpandet. Mitt problem är att löpbanden på mitt gym är tänkta för uppvärmning. "Endast 15 minuter vid hög belastning" står det på stora skyltar. Så är det på mitt andra gym också. Varför är det så? Varför kan man inte få vara inomhuslöpare i fred? Jag betalar lika mycket för mitt gymkort som alla muskelknuttar och knuttor (visserligen en spotstyver). Och det utan att göra anspråk på styrketräningsmaskinerna. Det finnas massor av cyklar och trappmaskiner, väl lämpade för uppvärmning. Det finns bara tre löpband. Men alla knuttarna och knuttorna vill helst springa...

Tittar på GE-galan. Tänker att det finns så många idrottsmän som lägger oerhört mycket tid och nästan all sin kraft på sin sport. De allra flesta får några minuter i rampljuset utan att vinna. Drivkraft och drömmar. Bara en vinner. Per gren. Tur att friidrott har många grenar. Hoppas och tror att erfarenheten berikar också dem som inte vinner medaljerna.

6 kommentarer:

Patric sa...

Att vinna är inte allt, det är det enda.

Att förlora är att dö en smula.

Miranda sa...

Förr på friskis så var det 10min max åt gången. Jag brukade nollställa bandet var 10e minut... ;)

Erik sa...

Det är asirriterande med dessa begränsningar som finns. Jag har försökt tjata hål i huvudet på han som är boss på "mitt" gym att ta bort skylten med 10 minuter. Hoppas att droppen urholkar stenen till slut.

Ingmarie sa...

Den där regeln är hur tramsig som helst!Och varför ska folk envisas med att GÅ på LÖPbanden? Kör du vidare. de får väl lyfta av dig om de inte kan vänta. ;-)

Sofie RW sa...

Ja men vad är det för regel? Berätta åt gym-ägaren att löpning minsann är inne (alltså inte inomhus, utan pop-inne), så att de skaffar fler band! (Iofs. borde det stå min. 15 minuter då jag ställer mig på ett band; då kanske jag skulle hållas där)

anneliten sa...

Patric, att inte ställa upp i tävlingar är...

Miranda, så har jag också gjort ibland, men när det är kö till de tre löpbanden (eller när jag hunnit bli dyngsvettig) märker de köande ganska lätt att man fuskar :-)

Erik, du skulle träffa företåndarinnan för Huddinge sjukhus gym! Henne ger man inte förslag till om man vill ha sitt kort kvar :-)

Ingmarie, haha - ser framför mig hur någon försöker lyfta av min svettiga, sparkande kropp från bandet - vilken syn det skulle vara!

Snorkkis, du är drömträningskompisen på mitt gym - inte alls i vägen på löpbandet :-) Håller i princip med om att löpband är rätt trist.