torsdag 14 april 2011

Träning i trängsel

Hoppades på snabbdistans i grupp idag. Anmäld som jag var till Ljusruset i Älvsjö.

Ljusruset går ut på att det motionsspår som samlar flest löpare vinner ny belysning. Älvsjö tävlar mot Hässelby och Järva. Enligt föranmälningarna ligger Järva grymt efter medan det bara skiljer en enda löpare mellan Älvsjö och Hässelby. Men det är antalet genomförare som räknas.

Ljusruset visar sig bli en träning i trängsel snarare än den snabbdistans iklädd peppande nummerlapp jag tänkt mig.

En studie i mänskligt beteende blir det också. Jag har svårt att tåla folk som tränger sig före - vare sig det är damen som totalt ignorerar att det är en 30 meter lång kö till nummerlappsutdelningen eller den medelålders man som först knuffar undan mig och sedan klämmer sig före några tonårsgrabbar för att få tag på den gratis sportdrycksflaska som delas ut efter målgång.

Att det är trångt i spåret tar jag med jämnmod. Lite som på Lidingö är det. Vi börjar på ett lerigt gärde som snabbt smalnar av till ett skogsspår. Skillnaden är att god löparsed verkar vara ett okänt begrepp för de flesta ljusrusare. Att hålla till höger om man måste börja gå är inget som deltagarna tycks känna till.

Startgruppsindelat är det. Men placeringen är fri. Studie i mänskligt beteende del två. I startgrupp ett - den man enligt tydlig skyltning och speakeruppmaningar skulle välja om man tänkte sig avverka de 3.6 km terräng på 12.30 eller snabbare, står en blandning av löpare i tävlingslinnen, pappor som håller sina barn i handen ("Pappa, jag tycker vi ställer oss längst fram!" "Bra idé min pöjk!" Eller?) och tanter med fleecetröjan knuten runt midjan. Själv ställer jag mig i startgrupp två, med sikte på 15.30 eller bättre. Så fort går det nu inte. Elljusspår är smala och 3952 löpare är många.

Väl i mål träffar jag Huddingelöparen Lisa, vars blogg hjälpte mig hitta loppet. Och vet ni - Lisa gick och vann! Eller gick och gick... Grattis Lisa!

Jag hoppas att mitt deltagande hjälpt Älvsjö vinna nytt ljus till sitt spår. Jag hoppas att loppet ger mersmak till många av dem vars första lopp avverkades ikväll.

6 kommentarer:

Träningsglädje sa...

usch. tur att jag inte var där. men grattis till lisa!

LOPARJANNE sa...

Håller med dig om att det är "spännande" att se hur människor beter sig i flock... Att det inte går upp ett ljus för dem också en sån här kväll? Må bäste man (K)vinna eller spår var det kanske! ;)

LOPARJANNE sa...

Grattis till segern! :)

Lisa sa...

Hurra för Älvsjö- vi vann med drygt 25 pers och kan se fram emot nya fina ljus till hösten:) Vilken tur att du kom;)!

Anonym sa...

Upplevde inga otrevligheter igår men däremot ett rejält kaos vid starten. De som ställt sig i fel startled skapade onekligen visst strul...

Tycker det var ett kul lopp och loppets syfte var gott. Dessutom vann vi ju! :-)

anneliten sa...

Träningsglädje, jag hatar normalt trängsel, men det var rätt OK när jag väl accepterat faktum.

Janne, vet inte om bästa spåret vann - har aldrig sprungit de andra ;-)

Lisa, klart jag ställer upp - som frisk frivillig.

Hempa, syftet var givetvis gott för oss som sprang förstås, men ett bakomliggande mer penningbetonat syfte var nog helt enkelt reklamen eventet gav för Fortum... De nådde ju många tusen med sin reklam en kväll som denna.