torsdag 28 juli 2011

Mitt i böckerna

På sommaren läser jag extra mycket. Trots att jag inte har någon hängmatta. Befinner mig just nu i slutet av "Skugga" av Karin Alvtegen. Hon är en av mina favoritförfattare. Jag tar med mig boken på pendeltåget på väg att möta min favorittränare. Hon är bara bäst, fröken Nilsson, och nu har hon fixat så att jag får köra lite Power plate. Kanske anar hon att det varit lite dåligt med core-träning för min del på sistone?

"Skugga" handlar om en nobelpristagare i litteratur, i skuggan av en mörk hemlighet. Om fruar som lever i skuggan av sina män och om ett hittebarn, vars dröm om att hans mor och far snart ska hitta honom igen lever kvar i honom också som vuxen man. Mycket läsvärd, men inte Alvtegens bästa.

Samtidigt befinner jag mig mitt i "Niceville" av Kathryn Stockett. Jag har den i min iPod och ser fram emot att diska, klippa gräs eller måla staket - bara jag får förflytta mig till 60-talets Jackson, Mississipi. Ett samhälle skildrat ur de svarta hemhjälpernas perspektiv. Med en gryende medborgarrättskamp i bakgrunden. Så levande berättat. Med lurarna i öronen är jag på plats, där i den amerikanska södern.

Bra böcker är underhållande medan man läser. Utmärkta böcker stannar kvar i tanken efter det att sista bladet vänts. En utmärkt bok jag läst i sommar är "Dubbelfel" av Lionel Shriever (en annan av mina favoritförfattare). Mycket intressant om drivkrafter hos wannabe idrottsstjärnor, och om tävlingsinstinkt och konkurrens i ett kärleksförhållande, iscensatt i utkanten av den professionella tenniscirkusen.

7 kommentarer:

Lisa sa...

Visst är det härligt att läsa på sommaren! Bär med min pocketbok överallt, och ser fram emot varje t-bane resa:) Under terminen har jag inte riktigt samma läsro (fast jag läser iaf). Jag läste skugga förra sommaren och minns att den var bra!

Löpning & Livet sa...

Jag läser också dubbelt! Thomas bodströms lobbyisten på långpassen och en om barns utveckling lite då och då. Och en hel hög har jag som väntar också! :)

fitnesscoachen sa...

Åh jag älskar att läsa, men hinner typ bara på semestern! Jag har en hel hög böcker som jag köpte på bokrean i februari som fortfarande inte påbörjats. Men imorgon är sista arbetsdagen, sen är det semester och massa läsning. Tack för bra boktips!

camilla sa...

Jag undrar förstås vilken du tycker är Karin Alvtegens bästa?

Ingmarie sa...

Vad vore livet utan böcker?? Jag läser "En Dag" av David Nicholls och "Löpningens Historia" av Gotaas just nu.
Rekommenderar även "Primtalens ensamhet" av Paolo Giordano.
Och miljarder tack för sällskapet i går! KRAM

anneliten sa...

Lisa, ja det var med visst motstånd jag nu började på en bok som inte är en pocket - känns lite fel på sommaren.

Andréa, är han bra, Thomas B? Våra vägar korsades när vi var unga och jag har kanske lite förutfattade meningar. Han var en haschrökande fotbollstränare och jag au pair i samma lilla amerikanska college-stad.

Madde, ha en underbar tränings- och bokfylld semester.

Camilla, svårt. Skam kanske.

Ingmarie, de där primtalen får jag väl ta och ge mig på.

Erik sa...

Primtalen ska du läsa. Den är stark!