måndag 24 juni 2013

Köttlöst

Vällagad vegetarisk mat är god. I många år åt jag helt vegetariskt. Tills jag blev "normal". För lite så kändes det - som om man var en udda fågel. Lite onormal och lite besvärlig. Det här var 80- och 90-tal. Att äta ute i Sverige som vegetarian var inte alltid lätt. Men det fanns ställen. Som Barowiak. I Uppsala.

Meatless Monday. Det kör vi på. Inte bara för att det är bra för miljön och för djur. Utan också för att det är gott. Det enda jag inte gillar är själva ordet "Meatless". Det låter som om något saknas. För mig är det inte så.

Lasagne med hasselnötspesto, aubergine, portabello och ricotta. Ur "Om jag var din hemmafru" - en fantastisk kokbok. Inte bara att laga mat ur utan också att läsa. Underbara underfundiga texter. Kokböcker är en av skillnaderna på "nu" och "då" - vanliga kokböcker kan nuförtiden innehålla goda vegetariska rätter. Men nästa gång ska jag salta lite bättre...

5 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Älskar vegetariskt och äter det mer än gärna om jag får välja själv! Vill dock inte bli vegetarian på riktigt,för det finns tillfällen då kött är RIKTIGT gott. Som när Daniel bjuder på pulled pork då vill jag inte vara veggo för en sekund :)

Men visst är det underbart att veggo har blivit så mycket mer än att bara plocka bort köttet och ersätta med någon konstgjord biff!!! Älskart!

Ingmarie sa...

Jag tänker mer att det är köttFRI måndag. :-)

Lisa sa...

Ja just det här tänket att det är nåt som "fattas" är lite konstigt. Men ju mer folk vänjer sig desto mer kommer den uppfattningen att försvinna.

Har märkt att jag nu när jag bor själv ALDRIG nånsin köper eller äter kött i annan form än fisk. Det tog ett tag innan jag insåg att jag blivit vegetarisk dock, haha.

Snorkkis sa...

Vegetariskt på restaurang är verkligen ingen höjdare - har försökt några gånger senaste tiden, men inte varit speciellt nöjd. Har mest bara fått torra grönsaksbiffar, alternativt saker dränkta i olivolja och mest traumatiskt - allt är galet spetsat med vitlök. Antagligen har jag dessa upplevelser för att vi inte varit på vegetariskt fokuserade restauranger. Får åka till Uppsala :)

Portobello har jag på listan över saker som ska grillas i sommar. Måste bara ta mig till en större butik än vår närbutik för där har de inte så exotiska saker. Kanske får åka till Uppsala och hämta svampen också.

anneliten sa...

Anna, jag tycker också att kött av god kvalitet är riktigt gott. Samtidigt önskar jag att jag visste att djuren haft det bra. Men det är svårt att veta. Krav är till exempel hemskt.

Ingmarie, precis. Men det vanligaste begreppet är väl meatless - not meatfree. Fast jag sett det senare också.

Lisa, om jag bode själv skulle det vara mer vegetariskt OCH mer fisk. Just nu bor jag med en väldigt kräsen tonåring.

Snorkkis, tyvärr är Barowiak ett minne blott. Men jag tyckte så mycket om den att mina vänner tog mig dit för lunch på min möhippa :-)