onsdag 14 maj 2014

Home party utan plast

Den hemligaste hemligheten om man är svensk (och inte politiker) är vad man röstar på enligt Özz Nujen. Under sin senaste show beskriver han hur hans kompis Måns Möller ingående berättar om sina eskapader med ett one-night-stand för att sedan förnärmat fräsa att det faktiskt är PRIVAT när Özz undrar hur Måns tänker rösta.

Jag har ingen aning om hur mina gäster för kvällen röstar. Men jag förnimmer några blåtoner i mitt kök. Mitt kök som för kvällen är scenen för ett home party i rosa. Fritt från Tupperware.

Tjugotvå gäster i mitt kök. Och så Victoria. Frågor och diskussioner. Grekisk sallad (F! vill ha mer vegetarisk mat i skolor och på sjukhus) och Rosévin i rosa box. Så kan en onsdag också vara.

Liksom Özz Nujens "statsminister", som jag såg på Rival för några veckor sedan, propagerar Victoria Kawesa från F! för jämställdhet och jämlikhet, och mot rasism. Till skillnad från Özz Nujen så kan hon tänka sig att styra Sverige på riktigt.

Jag ska vara lite osvensk och avslöja att jag (nog) har bestämt mig för att rösta på F!. Några delar i deras politik stämmer visserligen inte med vad jag tycker och tänker (och jag tror inte F! själva tänkt färdigt i alla frågor), men jämställdhets- och jämlikhetsfrågor av alla de slag, liksom motandet av diskriminering och rasism bara måste komma högre upp på den politiska agendan. När miljöpartiet gjorde sitt intåg var det precis vad som hände - alla andra partier tog plötsligt miljöfrågan på allvar och lyfte den. Jag hoppas att samma sak kan hända med F!. Och jag hoppas F! kan vara en ordentlig motkraft mot SD.

Det är liksom dags.  Det har varit dags länge.

9 kommentarer:

Snorkkis sa...

Vilken uppmärksamhet Fi lyckats åstadkomma med dessa hemmapartyn. Riktigt coolt, och jobbar för väldigt viktiga frågor.
Osvenskt kan jag ändå erkänna att ett annat parti fick min röst.

Löpning & Livet sa...

Du skulle bjudit mig! ;) Har nog också bestämt mig för att rösta på F! Även om det tyvärr tar en röst från de rödgröna. Men jämställdhet är viktigaste frågan för mig.

Anders sa...

"och jag tror inte F! själva tänkt färdigt i alla frågor"

Det tror inte jag heller: http://www.expressen.se/nyheter/val2014/sa-mycket-kostar-fis-forslag-att-genomfora/

:D

L sa...

Ett sånt spännande koncept. Mycket smart!

Det där med vad man skall rösta på är så svårt när vissa hjärtefrågor känns jätteviktiga samtidigt som andra strider diametralt mot ens ideal.

Jag har nog aldrig varit så kluven. Någonsin.

Ingmarie sa...

Lustigt det där att just politik och lön är som två stora tabu att diskutera.
Jag tror som du att F! blir en bra motvikt och ett uppvaknande för de andra partierna.
Att hitta ett parti som helt tycker som man själv är nog i princip omöjligt så man får ta det som känns bäst och som tycker samma i åtminstone de frågor an själv tycker är viktiga.För mig är miljö, djur och jämställdhet viktigast så det blir (nog) MP. :-)

bureborn sa...

Det är ju ganska otroligt att vi ens har några politiker, med tanke på att så många är så måna om att bevara rösthemligheten. Inte "får" man prata politik heller.
Jag var också på ett sånt där home party. Lite större skala, men Gudrun ställde upp på samma principer. Vilken skicklig retoriker hon är! Jag gillar mycket med F!, men kommer ändå att rösta där mitt hjärta ligger - till vänster.

K sa...

E som just läste ditt inlägg tycker att det är helt rätt, att lyfta frågorna om rasism och jämlikhet är det som behövs just nu inte minst som en motvikt till SD. Jag kanske ska lyssna på min dotter ;-)

Lisa sa...

Jag var verkligen funderat på att rösta på F! Jag också. Tänker ungefär som du, att sakfrågan och synvinkeln måste få fokus. De kanske inte har ett färdigt manifest för ALLA frågor, men att rösta på dem skulle åtminstone kännas som att man bidrar till att "röra om lite". Mer Gudrun åt folket.

anneliten sa...

Snorkkis, inte tillräckligt osvensk för att gå hela vägen och säga vad du röstar på ;-) Men det behöver du inte heller. Bara du röstar. Och det vet jag ju att du gör.

Andréa, nästa gång lovar jag att bjuda dig :-)

Anders, nä helt färdigtänkt är det nog inte. Men hellre det än SDs besparingar på flyktingar.

Lisa, just i år är jag inte kluven, trots att jag är till höger om F! i många frågor.

Ingmarie, enligt Victoria är F!s miljöpolitik "copy-paste" på miljöpartiet :-)

Bureborn, missuppfattning det där - att hjärtat sitter till vänster. Men nu menade du kanske inte bokstavligt ;-) Jag uppfattar F! som lite för mkt vänster, men röstar nog ändå. Vi bara måste få upp jämstäldhet och antirasism högre upp på dagordningen. Det och miljön.

K, du har en klok dotter!

Lisa, jag är nyfiken på hur ditt alternativ till F! gick :-) Och nu är såret läkt och snart öppnar Eriksdals utebad har jag förstått. Lite feminist-snack i vattnet?