fredag 15 januari 2010

Effektmätning

Utväxling före och efter ska jämföras. Idag var det dags för "före". Ingmaries idé att genomföra en serie testpass, för att kunna mäta eventuella träningseffekter, är förstås helt i en science-nörds smak. Planen är att mäta igen om sex veckor. Dagens mätvärde var alltså ett slags basvärde. Jag vill ju givetvis gå grundligt och metodiskt tillväga så om sex veckor ska jag springa vid samma tidpunkt, på samma löpband, i samma skor och med samma musik i öronen (nåja, det sista kanske jag inte kan få till - jag kör ju "iPod-shuffle"). Undrar just om jag bör äta grekisk sallad till lunch också? Två gånger 3 km tröskelfart är studie-designen. Med riktpuls baserad på mjölksyramätningarna jag gjorde i måndags. Tanken är att testkilometrarna efter sex veckors träning ska gå lite, lite fortare, men med samma puls.


Svettig och lika röd som träningströjan - så ser jag ut efter lite tröskelträning på löpbandet. Föredrar egentligen att springa utomhus, men vad gör man inte för att minska yttre faktorers inflytande på testresultat?

Hur kändes det då? Jag tycker farten blev lite mesig med den riktpuls jag fått order om att hålla. Men jag får väl skärpa mig och tro på mjölksyramätningen. Jag gav mig i alla fall på en tusing i lite snabbare tempo efter tröskeltestet var över. Fick på så sätt lite utlopp för frustrationen över att jag inte är snabbare... Men jag kanske kan bli!

3 kommentarer:

Petra sa...

Löpband är aptråkigt, men håller med om att det är lättare att hålla koll på tider, lutning och annat på det där bandet :)

Sofie RW sa...

Spännande det blir om 6 veckor (speciellt för Ingmarie, hihi). Frustationskilometern ger coolhetspoäng!

anneliten sa...

Petra, enda sättet att överleva på löpband är att köra pass som varierar, typ intervall. Kilometernötande går absolut inte - i alla fall inte för mig.

Sofie (känns lite konstigt, du är väl fortfarande Snorkkis?), ja det ska bli spännade. Jag har ju nött på i samma stil i några år nu, men Ingmaries program är nytt med och jag är mer disciplinerad. Har trots det svårt att tro att det händer något dramatiskt på "bara" sex veckor.