söndag 3 januari 2010

Pseudonyheter är goda nyheter?

Man kan se saker på olika sätt. Ur olika vinklar.

Jag har länge förundrats över kvällstidningarnas fokusering på händelser på och utanför såpa-scenerna. Just nu tycks det vara "Stjärnorna på slottet" som säljer lösnummer. Björn Ranelid har tydligen uttalat sig om Leif GW Person och Linda Skugge, i ett program på bästa sändningstid. I kvällstidningarnas värld förtjänar detta uttalande att vara förstasidestoff. Är det en nyhet eller är det reklam för programserien undrar jag? Jag tycker det är sorgligt att pseudonyheter säljer lösnummer. Att folk vill läsa om Slotts-stjärnor, Robinsondeltagare eller ensamma, sökande mammors vedermödor i en fiktiv tv-sänd värld.

Att titta på såporna som den underhållning det är, det är en sak. Men att de har ett nyhetsvärde utanför sändningstid tycker jag är mycket underligt.

Men man kan se det tvärt om också. Som ett bevis på att vi lever i ett ganska bekymmerlöst land. Om det viktigaste som hänt är att den fru-sökande bonden brutit med sin TV-funna kärlek kan vi andra ta det lugnt. Så länge såpanyheter toppar löpsedlarna är allt som det ska. Adolphson och Falks kontroll blinkar blå.

Jag har trots allt svårt att se det så. Jag vet att det finns riktiga nyheter, utanför den fiktiva TV-världen, som borde beröra människor.

7 kommentarer:

Ingmarie sa...

Håller med, ibland undrar man verklgen om det inte finns något vetigt att skriva om. Grejen i går var att Ranelids uttalande verkligen BERÖRDE. (Jag såg "Stjärnorna på slottet mest för att det råkade bli så och för att jag gillar Ranelid..) Det han gjorde var att berätta "sanningen" om allt det som stått och uttalats om honom. Trots att han tyckte det var under hans värdighet att behöva "försvara" sig mot okunniga idioter som tex Skugge och persson så gjorde han det för att (förhoppningsvis) för en gångs skull få slut på skitsnacket.
Och som sagt var, det berörde. (Kan dock inte dra allt här)Över lag är de där "nyheterna" dock mest bara skräp.

Petra sa...

Ja, herregud. Vad säger man. Blir mest matt :)

Patric sa...

Tyvärr, kvällsblaskorna skulle aldrig ha sådana rubriker om det inte sålde lösnummer och dessutom fler lösnummer än om det gällde det vi i folkmun kallar nyheter. Majoriteten av människorna föredrar skvaller så tidningarna ger dem vad de vill ha. Om vi blundar riktigt hårt och håller för öronen samtidigt så ter sig inte världen så hemsk ändå!

Erik sa...

Så många sanningar du fick med Anneli, sanningar som säger så mycket om människan. Håller också med Ingmarie, Ranelid berörde.

anneliten sa...

Ingmarie och Erik, nu blir jag ju lite nyfiken på vad Ranelid sa... Såg inte programmet. Det är mer principen jag tycker är underlig - TV-såpornas nyhetsvärde.

Petra, jag vet ju att du är journalist. Hoppas det inte ör mig du blev matt på...

Patric, jovisst money makes the world go around. Tur att det fortfarande går att tjäna pengar på riktiga nyheter. Eller lever DN och SvD på press-stöd? I så fall betalar jag gärna skatt till press-stödet!

Ingmarie sa...

Det var så mycket han berättade. Så mycket om hur onda och elaka människor kan vara och vad han har fått stå ut med. Men utan att det lät varken sentimentalt eller "tyck-synd-om-mig".Du kan säkert se reprisen eller på Svt Play.Måtte hans plågoandar skämmas!

Erik sa...

Ingmarie beskriver det perfekt!