fredag 19 augusti 2011

Vad jag tycker om Newton. Hittills

Sara skriver om Newtons löparskor. Det påminner mig om att jag inte utvärderat min Newtonupplevelse som jag utlovat. Jag hänger på.

Precis som Sara har jag haft mycket nytta av Daniels beskrivningar, tips och råd. "Spring som om du sprang i en låda" råder Daniel. Och jag kommer på mig själv med att sjunga "Am I running in a box" - en alldeles egen variant av Living in a box-låten - för mig själv medan jag springer. Korta steg, inte för mycket hälkick, inget frånskjut, bara lyft fötterna och sätt i dem under kroppen. Tekniken beskrivs som Land-Lever-Lift i Newtons egna instruktioner. Jag tror det är lever-delen som tog mig längst tid att få in. Jag tolkar "lever" som att tippa framåt på skon innan foten lyfts. Jag tror det är en viktig komponent för att få kraften framåt istället för uppåt.

Newtonskorna är helt klart mina fulaste löparskor. Men det är inte utseendet som gör att jag inte automatiskt väljer dem.

Vad tycker jag då? När jag väl får till steget känns det fantastiskt. Som om skon skjuter ifrån lite åt mig. När jag inte får till det känns det istället som om jag stampar i marken snarare än springer. Det går i alla fall bättre och bättre och stamp-känslan kommer mera sällan nu.

Mitt längsta Newton-pass hittills är tolv kilometer och jag vet nog redan nu att detta inte är skon jag ska springa New York marathon i. När jag blir trött tappar jag tekniken helt. Jag vet också att mina Newtons inte är skorna jag ska springa Lidingöloppet i. För på Lidingö finns nerförsbackar och Newton-skon är urläskig att springa utför i. I alla fall för mig. Jag bara måste sätta i hälbromsen. Mer så än i andra skor.

När jag står framför skostället väljer jag inte automatiskt mina Newton. Inte ännu.

5 kommentarer:

Daniel sa...

Synd att du inte bor närmre då hade jag tagit med dig på en tur i backar med dina fina skor :)
Kolla med Löplabbet i Sthlm! Dom borde också ha lite kurser?

Ingmarie sa...

För mig funkar de bra i nedför- såväl som uppför backar.:-) Men vi är alla olika och kanske de inte är 100% "bra" för dig. Fast jag tror det egentligen... :-)

anneliten sa...

Daniel och Ingmarie, ni är båda frälsta ju. Undrar lite om det finns fler som jag - som inte riktigt faller för skorna. Körde trösklepass i dem idag. tänker mycket mer på fötterna än vad jag normalt gör och det känns lite kantigt på något sätt.

Daniel sa...

Min goa fru gillar inte skorna ;), hon tycker dom "masserar" mittfoten så den domnar bort. Jag tror också det finns fler som dig Anneli fast testa dom lite till och kanske lossnar det?

Har du sett denna videon förresten?

http://www.youtube.com/watch?v=1fBh2qH4QbM

Miss Agda sa...

Newton alltså... en sekt! :) :)