söndag 27 maj 2012

Kontrollmätare

Kontrollmätt av bankontrollmätare från Svenska friidrottsförbundet. En vanlig liten passus på många lopps hemsidor. Jag funderar lite på hur bankontrollmätarens arbetsdagar ser ut. Jag tror inte att han (kanske finns det bankontrollmätarinnor också, men namnet jag sett mest är Michael Hill) springer runt med en Garmin på armen i alla fall. Jag tror inte heller att han mäter passen på google earth eller jogg.se. Större noggrannhet än så krävs. Traskar han kanske banan med ett sådant där rullhjul på pinne som jag sett Huddinge AIS funktionärer mäta motionsspåret med? Nä, mera troligt är att han mäter med en noggrant kalibrerad grunka på en cykel. (Jag undrar lite vad guldstandarden är - mot vad kalibrerar man grunkan och hur är den in sin tur säkerställd).

Min käre P envisas med att springa samma runda om och om igen. En runda jag ibland springer delar av men aldrig exakt så. Jag gissar att den är sju kilometer. P tror att den är kortare. Jag bestämmer mig för att prya som bankontrollmätare. Jag har en cykel. Men ingen grunka. Äh. Garmin får duga. 7.11 blir resultatet. Inte så dåligt gissat av mig.

Jag skippar givetvis cykeln och får istället ett alldeles lagom löppass på köpet. Inte för långt för min ovana kropp och för min nästan-läkta hålfot. Jag jobbar på ganska bra och håller 5-tempo. Får slita lite mer för farten än vad jag minns, men det är inte helt obekvämt och foten är med på noterna. Hoppet gnistrar i kvällssolen.

Efter passet och efter grillad lax smakar det gott med kladdkaka som dotter fixat till mor (mig:-)). Efteråt kontrollerar jag. Jo jag är rätt mätt.

8 kommentarer:

Snorkkis sa...

Säkert äter kontrollmätargubbarna också kladdkaka. Viktigt att de är rätt mätta också :)

Men garmin plockar ju från satelliter och då blir det ju knappast exakt på pricken rätt; dock lika varje gång tycker man.

Löpning & Livet sa...

Du kanske kan fråga om du får prya som kontrollmätarinna? Och/eller värsta fall muta med kladdkakan :)

Ingmarie sa...

Ljuvlig läsning! Och kakan ser ljuvligt god ut. :-)

Lisa sa...

Kladdkaka verkar i alla fall vara golden standard för mors dag... En exakt likadan dessert serverades i det clarkska residenset:) Vi blev också helt rätt mätta.

Sara sa...

Haha du är för rolig :) och heja den nästan-läkta-hålfoten!

Uppochhoppa sa...

Bra kontrollmätt. Du gjorde mig sjukt sugen på kladdkaka med den där bilden, men jag har sockerchoat nog de senaste dagarna, nu får det vara stopp ett tag.

Ingen aning om hur de mäter, jag tänkte också sånt där hjul, men nä, du får tokgoogla eller maila runt o fråga - och då trycka på dina kontriollmätningsegenskaper deluxe!

anneliten sa...

Snorkkis, men sateliterna rör sig ju - blir det exkat lika från gång till gång då? Jag har alltid trott att det var någon komplicerad matematik i det där. Och min erfarenhet är att när jag springer samma runda så blir det olika. mer olika än att jag bara tagit kurvorna snävt eller inte.

Andréa, man kanske kan muta med kladdkaka och få något millopp kortat så att man gör PB :-) Men å andra sidan är jag ingen fuskare.

Lisa, hade ni också varit på Hemköp :-)

Uppochhoppa, de mäter med en sådan där grej på cykel som jag länkat till.

camilla sa...

http://www.marathon.se/aktuellt/kontrollm%C3%A4tning-en-kvalitetsst%C3%A4mpel

Ovan finns lite mer info om kontrollmätning.