söndag 22 juli 2012

Upp och ner, ner och upp

Jag väljer för dagen en gammal klassik långpassrunda. En som jag sprang förr. Ofta då. Men inte så mycket nu. Flottsbro runt.

Det är en sådan dag idag när löpningen känns tung från första steget. Ibland brukar sådant släppa bara kroppen kommer igång tänker jag. Men så blir det inte idag. Idag är seghet och en känsla av kantighet i löpningen något som hänger i nästan hela vägen.

Det är ganska varmt. Varmt är inte mitt bästa löparklimat. Och jag hade nog lyckats glömma att min Flottsbrorunda bitvis faktiskt är rätt kuperad. It makes sense - Flottsbro är Stockholmsområdets längsta slalombacke. Tror jag. Jag är visserligen aldrig uppe på toppen. Men backar blir det några stycken. Några branta. Några långa och sega. 


Garmin mäter höjdmeter. 183 meter uppför och 187 meter nerför tycker den att jag har sprungit. Eftersom jag började och slutade framför mitt hus - och inte fuskade i någon uppförsbacke, betyder det att huset sjunkit fyra meter under de knappa två timmar jag var borta. Hmm. Får nog sluta springa den rundan - så att inte huset riskerar att hamna i underjorden. Men å andra sidan tycks jag ha flyttat huset fyra meter upp senast jag sprang min skogsrunda.


Jag vet egentligen inte hur man räknar höjdmeter - ska jag lägga ihop siffrorna för uppför och nerför? Eller är det bara uppför som räknas? Är 100 meter uppför per mil löpning mycket eller lite? Hur många höjdmeter är Lidingöloppets tre-mil? Och blir jag egentligen lyckligare av att veta det?

6 kommentarer:

fitnesscoachen sa...

Bra jobbat att kämpa på trots att lättheten aldrig inföll. Jag tycker också det är knepigt med höjdmeter men visst borde man mäta bara en väg, för det är ju alltid lika mycket ner? :)

Shaman Dalie sa...

Hahaha...jag förstår inte heller det här med höjdmeter. Men jag skulle vlija veta! Det enda jag vet är att ju fler höjdmeter desto jobbigare blir det...

bureborn sa...

Har tyvärr ingen aning om hur de där höjdmeterna mäts. Men vet att Garmin inte lär vara mycket att lita på i frågan, i alla fall enligt vad jag hört. Och det senare tycks stämma om jag ser till mina egna rundor hemmavid, där stigningen kan variera rejält från gång till gång. Någon som är framme med strykjärnet ibland, eller?

Lennart sa...

Min Garmin ger också lite konstiga värden på just höjden.

Hur som helst så tycker jag att det är stigningen som räknas. Dvs 100 meter upp och 100 meter ner benämnder jag med "100 höjdmeter". Dock vet jag att det är vanligt att inkludera även "100 meter ner" men det tycker jag känns lite fuskigt.....

Lisa sa...

Hehe, det är bara att börja räkna på tangens och pythagoras sats;)

Eller mäter inte Garmin det där automatiskt? Jag skulle iaf räkna lite extra distans, det är ju betydligt jobbigare!

Staffan sa...

Bara nya garmin 910XT har riktig barometrisk höjdmätning. Övriga Garminklockor mäter faktiskt inte höjd alls utan nyttjar höjdinformation från kommersiellt tillgängliga karttjänster när de mäter/plottar rundan.