tisdag 23 september 2014

Min egen sanning

Lite till mans lyssnar vi selektivt. Och det vi vill höra fastnar. Det som inte riktigt passar vår bild bortser vi gärna ifrån. Mer eller mindre tydligt hos olika individer. Mer eller mindre uttalat beroende på hur viktig en viss fråga är för oss.

Jag gillar bäst att cykla fort. Spinna med ganska lätt motstånd och hög kadens. Alltså passar det mig bra att lyssna på sanningar om att det är det bästa för en löpare att göra så. Alltså suger jag i mig allt som stämmer med den uppfattning jag vill ska vara sann.

Jag tror att jag lyssnar ganska bra på tränare Nilsson. För att jag vet att hon vet allt om löpning och för att jag ser henne som mycket klok. Men det här med spinningbenen hade jag fått om bakfoten. I alla fall Nilssons anledning bakom uppfattningen att hög kadens och lätt motstånd är bäst för löpare. För den uppfattningen har hon. Men inte för att man skulle bygga cykelfunktionella ben med "fel" muskler för löpning. Ingmaries argument är istället att benen ofta kan kännas tunga när (om) man ska springa snabba löp-pass i närtid.

Jag springer inga snabba löppass. Där föll det argumentet. Men jag tycker mig ändå minnas att jag läst någonstans att tungt motstånd på spinningcykeln ger muskler som motverkar löpning... Nåja, om jag nu tycker bäst om att köra snabbt och lätt så kan jag kanske göra det utan "sanningar" som stöd. Jag kanske kan göra det bara för att jag gillar det. Jag är ju inte direkt elit heller. Inte ens tant-elit.

4 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Där har Ingmarie rätt. Tung cykling på låg kadens är ödesdigert för löpningen dagen efter. Men ibland är det kul att köra just där ändå. För att bli cykelstark. Så får man bita i det sura äpplet sen :)

Snorkkis sa...

Intressanta sanningar där. Tänker att du gör klokt i att köra med hög kadens för kadensen vid löpning är väl något de flesta också borde öka på? Eller är det bara nåt jag fått om bakfoten?

Ingmarie sa...

Du är Anneliten!!! :-D

Och det är klart att om man bara cyklar så får man cykelmuskler men kolla triathleterna! De grejar båda.Antagligen för att de gör båda. :-)

anneliten sa...

Anna, vill nog inte bli cykelstark. Men variation är ju kul, så det händer att jag lyder instruktören och lägger på :-)

Snorkkis, tror inte du fått just det (eller något annat :-)) om bakfoten. 180 steg i minuten har jag hört. Det är många det.

Ingmarie, :-)