onsdag 1 december 2010

Tuppar i hönsgården

Daniel noterar i en liten gym-spaning att tjejerna är underrepresenterade bland de fria vikterna. Vågar tjejer inte hantera fria vikter?

Jag funderar lite runt olika träningsmönster. Och kommer på att det finns massor av tjejer som kör med fria vikter. Men kanske inte i ett hörn på ett gym. Nä, tjejerna (och tanterna) håller till i gruppträningssalen och lyfter hantlar och skivstänger till musik. Body pump kallas det.

I body pump-salen är det istället väldig få killar. Under kvällens pass räknade jag till en enda.

John kommenterar Daniels inlägg och hävdar att tjejer är rädda för att ta i. Rödstrumpan i mig blir först lite arg. Sedan noterar jag, när jag tittar mig runt i pump-salen, att de allra flesta faktiskt ser oförskämt oberörda ut. Poker face eller för lite vikt? Själv skrynklar jag ihop ansiktet. Och låter lite också. Okvinnligt?

Kvällens ensamme kille sköter sig bra. Annars är min egen spaning att det ibland kommer in tuppar bland pump-hönorna. Dessa tuppar vill bli beundrade (tror jag). De lassar på alla vikter de kan få plats med på stången och släpar fram de allra tyngsta hantlarna. Att göra övningarna tekniskt riktigt tycks vara mindre viktigt.

8 kommentarer:

Miss Agda sa...

Jag tränar faktiskt nästan enbart med fria vikter. Det är oftast bara latsdrag + benpress och ibland någon övning i kabelmaskinen som är undantaget, men annars är det hantlar, viktskivor, skivstång + pilatesboll som gäller för mig.
Och nej, man kan inte generalisera att tjejer är rädda att ta i!!

Löpning & Livet sa...

Jag kör också i princip enbart med fria vikter. Och jag har liksom du noterat att det tas i alldeles för lite under pumppassen! Nu var det iofs ett par år sedan jag senast tränade detta koncept, men jag tror nog inte att det har ändrats så särskilt mycket. tyvärr.

däremot kan nog folk tycka att jag mesar runt ibland. men står man på bollar och balansplattor brukar det räcka ganska bra. antingen helt utan vikter eller med viktplattor av icketyngsta laget. de som anser att jag inte tar i kan ju testa att göra enbensböj på balansplattan så får de se hur "lätt" det känns :)

Daniel sa...

Intressant detta!

Det där med för mycket vikt kan ibland också ha ett syfte. Ska man fokusera på den excentriska fasen är det tillåtet att slarva lite med tekniken i den koncentriska då man är starkare i den excentriska och vill ha effekten där så dra inte alla över samma kam som lägger på "för mycket" ;). Tror dock man ser ganska fort vilka som har koll på läget och inte ;).

Låter som du rockar på pumpen, härligt att höra Anneli! Du är alltid lika grym! :)

jona sa...

jag älskar att mesträna, det är det mysigaste som finns, lufsa runt lite förstrött, dock inte bland folk då jag gärna vill framstå som en perfekt felfri ärkeatlet av stora mått :o)

Ingmarie sa...

Jag vet att du tar i oavsett om det är fria eller ofria vikter och det är det som ger resultat!:-)
Fördelen med fria vikter men nackdelen är att skaderisken ökar. I synnerhet om man lassar på för mycket.
Samma fenomen är i spinningsalen. En del verkar mest vara där för att de ska. Inte för att träna. Och en del kör så hårt att de kroknar innan de ens är halvvägs. Och med fel teknik...

Camilla sa...

Jämställdheten har ännu inte riktigt hittat in i träningslokalen. Och du har rätt: många tjejer vågar inte ta i. Men som tur är finns det undantag.

anneliten sa...

Miss Agda, jag har lättare för fria vikter än maskiner, men jag tror faktsikt det är tack vare pumpen. Där har jag lärt mig tekniken. Tror att många (tjejer) väljer maskiner i tron att man inte kan göra fel där - men det kan man faktiskt.

Andréa, enbent på balansplatta - låter svårt!

Daniel, slarva lite är väl en sak, men de tuppar jag menar är sådana som exempelvis krånglar upp stången i frivändnigarna - en sida i taget liksom.

Jona, mesträna och mysa - låter skönt. Själv är jag alldeles för effektivitetsfixerad - vilket inte är hälften så sunt som att mysa.

Ingmarie, visst är risken större att man gör fel med fria vikter. Jag antar att det är viktigt att bana in övningen med lätt vikt för att göra rätt med tung.

Camilla, så är det kanske. Men finns det inte också killar som tar i för mycket? Med skaderisk.

Camilla sa...

Jodu, anneliten, killarna tar ofta i för kung och fosterland med fel teknik. Mer än en gång har jag känt mig tvungen att gripa in när jag ser t.ex. felaktigt utförda marklyft på + 100 kilo. Inte alltid uppskattat, men det vore oproffessionellt av mig att låta bli att korrigera.