tisdag 30 november 2010

Filosofi i uppförsbacke

"När det gäller backar så gör det inte till en så stor grej" skriver tränare Nilsson i sina "principer och riktlinjer" för min uppbyggnadsfas. Rent konkret ska jag i alla fall börja med tre varv i en lång backe - en som tar 3-4 minuter att springa uppför, följt av mellanjogg och fem varv i en kort backe - definierad som 60-90 sekunder lång.

Längden är tydligt definierad i tiden det tar att springa till toppen. Men lutningen då. Hur ska den vara?

I teorin bör det vara hur enkelt som helst att hitta bra backar i min kuperade omgivning. I praktiken är det snö, oplogat och mörkt. Cykelvägar och trottoarer återstår.

Min vinterbacke - den jag brukar köra backpass i så här års, är aningen kort enligt Ingmaries mått. Knappt 600 meter (och lite mindre än tre minuter), med en stigning på 20 meter. Över krönet och ner på andra sidan är backen längre men flackare. 800 meter lång. Fortfarande 20 meter stigning. En meter stigning på 40 meter löpning - det låter inte särskilt brant. Det är det inte heller. Men duger det?

Hmm... Jag skulle ju inte göra backträningen till någon stor grej!

En kort backe är lättare att hitta. Jag väljer en brantare. Och kör. Upp och ner. Utan att filosofera.

6 kommentarer:

Ingmarie sa...

Jag tycker det låter som om du filosoferat helt rätt! De "långa" ska inte vara särskilt branta utan mer sega. De korta får gärna vara branta. Och jag antar att du blev trött? I så fall var de rätt. :-)

Patric sa...

Hon var trött när hon kom hem, trött på den förbannade Garmin-klockan som inte funkar som den borde! :)

Daniel sa...

Jag kör ofta backe på löpband, då slipper jag leta och kan alltid hitta rätt lutning. Utomhus är dock att föredra, på löpbandet kan man ju heller inte springa utför vilket också stärker kroppen....borde nog springa mer ute trots allt men löpbandet måste ändå vara bättre än att inte springa alls...mycket filosoferande blir det kring dessa backar ;)

Anonym sa...

Jag älskar backpass! Det är alltid det jag tar till när jag inte har nån riktig lust att springa. "Jag tar ett par varv i backen, så är jag klar sen".
Men precis som du funderar jag på om min backer verkligen duger.Jag har bara en att tillgå i närheten dessutom, och den är kort med Ingmaries mått mätt. 70 sekunder ungefär. Men lagom brant. Tror jag. Långbacke däremot, finns inte att uppbringa.

Erik sa...

Backlöpning = försäsongsträning i fotboll. Och kul!

anneliten sa...

Ingmarie, du får göra studiebesök igen helt enkelt. Bedöma backarnas lutning.

Patric, trött i sinnet ja. Kanske lite i kroppen också.

Daniel, jag har aldrig någonsinn provat att köra backträning på löpband. Visst har jag ändrat lutningen någon gång, men backpass - det är utomhus för mig.

Bureborn, så tyckte jag med förut - backpass på schemat=snabbt avklart. Inte i Ingmaries tappning. Minst 10 min uppvärmning, långa backar, 15-20 minuter mellanjogg, korta backar, nedjogg minst 10 minuter. Trots rejält fusk med uppvärmning (6 minuter) och nedjogg (5 min) tog mitt pass en timme och mätte 11 km.

Erik, men det finns väl inga backar på fotbollsplanen ;-) Nåja, även bandyspelare kör försäsong med backlöpning - det lär bygga benmuskler.