måndag 10 oktober 2011

Dåliga vanor och beroenden

Jag har den dåliga vanan att märka ord. Till och med när SAO är emot mig kan jag envisas. Jag tycker till exempel inte om när en dålig vana kallas ovana. Är man ovan är man ju liksom inte van och då gör man det väl inte ofta.

Men det var inte det jag skulle skriva om. LöparLisa skrev för ett tag sedan om beroende och det påminde mig om mina år som diet coke-oholic. Det är förstås en fjärt jämfört med de drogberoenden Lisa beskrev. Men ändå en känsla av tvång som inte är bekväm.

Ser det gott ut?

Det finns fysiska beroenden och psykiska. Min cola light-fixering var nog rätt psykisk. Jag behövde minst en burk om dagen. Jag köpte hem stora kartonger. När det bara fanns några få kvar vaktade jag så att ingen annan skulle ta slut på förrådet. Mitt beroende pågick i flera år.

Men så plötsligt en dag, från en dag till en annan faktiskt, var det slut på olaten. Tack vare mina döttrar. Det gick ett tag - att hävda att light-colan bara var mammas. Men till slut blev de stora nog att ifrågasätta. Varför fick inte de dricka? Ja varför inte? För att det är kemiskt och konstgjort och säkert inte alls nyttigt att lura kroppen med falskt socker.

Ett ljus gick upp och jag slutade där och då. Det gick superlätt. Förvånande nog.

Tänk om alla dåliga vanor var så enkla att bryta.

6 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Så sant :) Vad lätt det gick att sluta! jag hade kanske inte ett lika stor behov som du, men i perioder köpte jag hem 2 liters flaskor och drack. usch! Men så tröttnade jag och drack allt mer sällan. Fram tills att jag blev gravdi drack jag fortfarande någon burk eller två per månad men slutade och nu skulle jag aldrig vilja ha igen! (Möjligtvis riktig cola under riktigt långa lopp)

Jenny sa...

Har även jag för några år sedan haft dille på cola light, men nu förekommer det nästan aldrig! Kanske på sin höjd när jag är utomlands....men det där"måstet" finns inte kvar!

Annoula sa...

Jag dricker någon gång ibland, men det är inget jag känner att jag måste ha... Däremot har det funnits en period då jag drack på tok för mkt light-produkter...

i min lilla lilla värld sa...

Jag var beroende av tuggummi förut, men äntligen har jag slutat

Ingmarie sa...

jag har haft exakt samma men körde pepsi max. Tyckte den såg mindre bensinlik ut. haha. Snacka om att lura sig själv! Nu är jag beroende av kolsyrat vatten. men det måste ju vara bra mycket bättre. I alla fall när jag kolsyrar själv. :-)

anneliten sa...

Hmm, jag misstänkte att jag inte var ensam :-)