fredag 27 januari 2012

Tänker på Pasi

"Är det bra eller dåligt. Jag vet inte. Vi får se."

Jag lyssnade på Pasi Salonen i onsdags. Lite livsinspiration stod på schemat. Och även om man (jag) har hört det mesta förr, med delvis andra ord, så brukar sådana föredrag kunna ge ny insikter. Kanske för att man (jag) kopplar visdomarna som uttalas till det skede och de skeenden som känns aktuella för stunden.

Pasi pratade om mål. Själv vill han bli världsmästare i triathlon för 50-åringar. Han fyller 47 i år, precis som jag. Pasi pratade om att förändra i det lilla och låta resten följa efter. Pasi pratade om att utvärdera och omvärdera. Leder förändringarna man gjort åt det håll man vill? Och, ännu viktigare, vill man fortfarande åt det hållet? Jag inser där och då att mina mål med min löpning inte är helt förankrade i mig. Får göra lite hemläxa där. Fundera lite över vad jag vill. Egentligen.

Men det som fastnade mest hos mig från onsdagskvällen var "vi får se". Saker händer ibland utanför vår kontroll. Om det är bra eller dåligt vet vi faktiskt inte just då. Inte säkert. Saker som ter sig som dåliga kanske leder åt ett håll som annars inte skulle ha blivit undersökt.

Jag befinner mig i en period i livet där jag har lämnat delar av min yrkesidentitet. Visserligen ett aktivt val, men grundat i omständigheter utanför min kontroll. Kanske är det därför jag fastnade just för de tankarna. Att det som i stunden kan kännas som "otur" eller ett mindre fördelaktigt skeende kanske visar sig från en helt annan sida. Vi får se.

7 kommentarer:

Snorkkis sa...

Bra att tänka så. Jag har naivt trott att jag kan planera allt till punkt och pricka och tänkt att det man vill ha får man skapa sig, bara man sliter tillräckligt. Så är det ju inte har jag märkt.

Anonym sa...

Hej!
Roligt att du tyckte om föreläsningen.

Tack för fina ord i bloggen

// Pasi

Sara sa...

Så tror jag definitivt att det är. Alla händelser, bra eller dåliga, har en mening. Även om man inte i stunden kan se glädjen/nyttan med en tråkig händelse så får man ofta perspektiv senare och kan växa av det eller upptäcka något nytt.

Hade jag inte skadat min fot i mars hade jag aldrig blivit involverad som ansvarig i Löparprojektet som skänker mig så mycket glädje. Jag ska dessutom få gå en utbildning för att få utbilda tränare i ungdomsfriidrott och löpning!

Suzan sa...

Intressant!

anneliten sa...

Snorkkis, nä, så är det inte. Jag håller också på att lära mig det. Man kommer långt med planering but shit happens.

Pasi, den var kanon! Att få igång en tankeprocess som går lite nya vägar är så nyttigt - du lyckades i alla fall hjälpa mig med det. Tack!

Sara, var det så? Där ser man. Trodde du redan var i löparprojektet sedan länge.

Suzan, gå och lyssna om du har möjlighet.

Sara sa...

Jag hade varit på några pass som deltagare själv, men det var i och med fotskadad som jag blev involverad som ledare.

Erik sa...

Väldigt tänkvärda slutrader. Uttrycket "Vi får se" är nästan alltid tudelat. Har inte tänkt på det innan, men nu blev det väldigt tydligt. Kram!