måndag 6 december 2010

Tappa inte nu!

Som lagledare peppar jag mitt traskar-team inför sista veckan i stegräknartävlingen. Tappa inte nu! Gå många steg och logga varenda ett på tappa.se. Laget "management by walking around" kommer inte att vinna - det är helt tydligt redan nu. Men vi slåss vilt om andraplatsen. Eller i alla fall önskar jag att vi slogs vilt, men alla i mitt lag är inte lika tävlingsinriktade som jag.

Mitt jobb är stillasittande. Min fritid hyfsat fylld av träning. Stegtävlingen har tillfört kvällspromenader. Inte varje kväll, men mycket oftare än förr. Skönt att gå en liten sväng bland snötyngda träd och juldekorerade trädgårdar. Ännu bättre när min käre P följer med som sällskap.

Ledaren av den individuella tävlingen ligger på 28 000 steg om dagen. Det är mycket. Det är sisådär 4 000 mer än tvåan och trean. Och 4 300 fler än mitt snitt - där på min fjärdeplats.

Jag kan inte låta bli att undra lite över ettans fritid. Tävlar han möjligtvis i brottning? Det är nämligen den sport som i omvandlingstabellen genererar flest "steg" - 300 per minut. Men bara under tävling. Och tävlingar varav väl bara några få minuter? Näst mest "steg" ger längdskidåkning i hårt tempo, följt av intensivt hopprep och intensiv hockey. Löpning lönar sig sådär. Det blir inte så många fler steg på en löprunda (ens i moddigt underlag - trots känslan av två steg fram och ett tillbaks) än på en tidsmässigt lika lång promenad. Man kommer förstås lite längre löpandes. Men längden räknas inte, bara mängden.

Att steglängden inte räknas kan man å andra sidan dra nytta av. Mitt smartaste tips till andra stegtävlingsdeltagare är högklackade skor.

3 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Fast skulle jag ta på de högklackade skorna skulle jag bara orka gå 100 meter... Det tricket funkar inte på mig :)

Ingmarie sa...

28000 steg är mycket! Låt oss säga att en löpare tar 190 steg/min. (Det är det antal som "rekommenderas")Om jag inte räknar helt fel blir det ca 150 min. D.v.s 2½ timme/dag.2½ timme LÖPsteg. Varje dag! (Vilket gör att jag undrar hur den där omvandlingstabellen egentligen fungerar...)När man går tar man färre så det kanske blir en 3 timmar. Fast det är klart, kör han en timme av hockey, skidor eller brottning så kanske det räcker med en timmes promenad upptill. Och i högklackat bara ½. ;-)

anneliten sa...

Anna, om jag tränar dig i högklackat kan du få träna mig i zumba ;-)

Ingmarie, det ÄR mycket. Men man får ungefär 5000 steg "gratis" eller automatiskt bara genom att röra sig normalt på jobbet och i hemmet.