måndag 3 januari 2011

Jag - ett objekt

Jag tycker inte om namnet. LifeGene får mig att associera till science fiction-filmer typ "the island". Men jag fascineras big time av projektet. Och nu är jag ett av studieobjekten.

LifeGene är en gigantisk prospektiv populationsbaserad studie. En studie som ska undersöka aspekter i vår livsstil, vårt arv och vår miljö som på sikt gör oss sjuka eller, om man vänder på det, vilka faktorer vi kan och bör påverka för att bli friskare.

Projektet är ett samarbete mellan universitetssjukhusen i Sverige och sponsras av vetenskapsråd och forskningsfonder. Säkert lite skattepengar också. En halv miljon försökspersoner ska rekryteras under de närmaste sex åren och sedan följas länge länge. Enkäter en gång per år och hälsoundersökning vart femte år väntar mig nu. Så länge jag har lust att vara med.

Materialet kommer att vridas och vändas på och analyseras på längden och tvären av diverse forskargrupper. Vilken grej! Vilken forsknings-guldgruva det kan komma att bli! Med vår allmäntillgängliga sjukvård, våra hälsoregister och ovanligt forskningsnyfikna människor är nog Sverige ett bra ställe för en sådan studie.

Vill du vara med? Gå in på LifeGenes hemsida. Låt din kropp bidra till förhoppningsvis omvälvande forskning och bli regelbundet hälsokontrollerad på kuppen. Det tycker jag verkar bra för framtiden. För mig och för andra. Inte bara i Sverige.

2 kommentarer:

Karin Engen sa...

Ja jag har också hört om det där och var faktiskt sugen på att vara med! Det trista var ju bara, om jag fattade det hela rätt, att testcentren bara var i Stockholm och Umeå, det är ju en bit att åka. Men det är ju absolut för ett bra syfte så jag får väl fundera lite till...

Helen Larsson sa...

Hej,jag håller med, LifeGene kommer att bli ett viktigt projekt i arbetet för bättre hälsa. Blir därför glad av att höra att ni tycker att det är viktigt att vara med. Ett testcenter kommer att öppnas i Göteborg i höst om du har närmare att åka dit. Nu finns vi även på Facebook så "gilla" oss gärna så får ni den senaste informationen, nyhetsuppdateringar och kan tipsa vidare. Många hälsningar från Helen som arbetar som informatör för projektet.