måndag 9 januari 2012

Jag äter godis

Tredje dagen med sockerabstinens. För lite sockersug känner jag. Och frestelserna finns på de mest oväntade ställen. Borde det inte vara förbjudet att lägga upp bilder på kladdkakor i träningsbloggar (Löpningen&Livet-Andrea) eller nybakade semlor på facebook, upplagda av Orka-Mera-Anna, just när jag har bestämt att jag ska avstå från sådant? Eller? Hmm, alla kanske inte kan anpassa sig efter mig... Nåja, åtminstone en varningstext borde jag kunna kräva. "Innehåller frestande bilder av sockerbomber". Typ.

Jag fyller en skål med godis. Tillåten sådan. Och i det stora hela klarar jag mig riktigt bra. Dag tre...

Mitt godis. Goji-bär, kakaokross, valnötter och pistaschnötter. Mmm, sockerfritt. Eller i alla fall fritt från tillsatt socker. Goji-bär är söta i sig.

Var gränserna går har jag inte riktigt bestämt. Mer än att kakor, godis och glass går bort. Jag har bytt vaniljyoghurt mot naturell yoghurt. Och jag lät bli några salta kex igår, eftersom paketet skvallrade om att det fanns tillsatt socker där - dolt under saltet. Ungefär på den nivån är det. Artificiella sötningsmedel skulle aldrig falla mig in - inte nu och inte annars heller.

14 kommentarer:

Lennart sa...

Varför detta anti-socker nu?

Om jag inte missminner mig så hade du väldigt fina bilder på hemmagjorda chocklad pralliner strax innan jul :-).

Löpning & Livet sa...

Haha :) jag känner att jag måste vara en motvikt till allt "detox" och andra konstigheter som det finns allt för mycket av just nu. Att göra som du och ta bort det "dolda" sockret i tex yoghurt och müsli är ju jättebra och lite mer sunt i mina ögon. Det är så jag tänker/lever. Bra grejer i grunden och lite extra lyx på toppen.

Och nej, även om jag inte tror att articifiella sötningsmedel är skadliga i små mängder så tycker jag att de allt som oftast är väldigt onödiga. Det är ju bättre att vänja sig av vid tex söta drycker och dricka lite vanlig läsk någon gång ibland än att häva i sig mängder av lightläsk bara för att det inte innehåller någon energi.

Lisa sa...

Tappert! Själv tittar jag på Sverkers kost-och-hälsa-debatt med godisskålen inom räckhåll... Kanske dags för en detox även för mig?

SuperSHEro sa...

Vi kokade ihop 92% choklad cog kokosfett, hyvlad kokos mm och hällde upp i knäckformar och in i frysen. Extremt lite socker, nästintill obegintligt och sjukt gott!
Tror bi tog2 delar choklad per del kokosfett. Kanske ett alternativ?

MarathonMia sa...

Heja heja! Visst är det svårt! Jag testade att vara fri från tillsatt socker i 10 dagar förra året och det finns ju socker i ALLT.

Kör hårt! Det är värt det. (säger en som äter gelehallon.... fast jag inte borde)

Fisken sa...

Chilinötter måste ju vara ok i allafall va? *biter nervöst på naglarna*

Anonym sa...

bra idé - eller initiativ - med sockerfrihet. Då det ju som konstaterat är tillsatt socker i det mesta är den nog ingen idé att ens försöka med vanliga kex etc, fast frågan är om man orkar leta i hälsobutiker resp bara hålla sig till frukt och nötter-osv-tjosan. Jag klarar det hemskt bra med frugan säger att det är för jag lever så asketiskt. oops, gör jag: havre, dinkel o rågkorn malda och blötlagda över natt plus lite naturell jogurt och en banan iskivad till frukost, fast det slinker väl ner några femtitals gram choklad någon kväll i veckan. Det är svårt att stå emot. Marathon-Petra föreslog någon gång varm choklad som iso dryck. Jag gör den på kakao, nada socker, en skvätt ren grädde för ihoprörningen och uppkokat vatten. Blir inte fetare än varm mjölk till, men det går mycket fortare. Lite asketiskt, men sockerfritt och godare än man tror, lite som en 85%-ig chokladkaka från Lindt etc:-)

God Tur !

Snorkkis sa...

Varningstexter kanske vore nåt. Jag dreglade också lite när jag såg Andréas kladdkaka.

Kan man lära sig att tycka om nötter måntro... tycker bara om sådana som är saltade eller annars kryddade, men då har de ju oftast också något sockerskräp i.

Patric sa...

Igår gick jag runt och trampade ner Gojibär i köksgolvet så jag gissar att du hoppade över de "sötsakerna" också! :)

anneliten sa...

Lennart, jag ÄLSKAR choklad. Detta är ett experiment helt enkelt. En gång forskare alltid forskare :-)

Andrea, jag håller helt med om att man ska unna sig ibland och vara sund däremellan. Jag bara testar gränserna lite :-) Man falsk sockersmak - nej det är aldrig bra, ens i små mängder tror jag. Du lurar kroppen.

Lisa, kanske inte läge att testa mitt i tentaperioden?

SuperSHEro, jag har fått för mig att jag inte gillar kokosfett (hatar ischoklad) - tror du ändå det är något för mig?

Mia, Sockerfällorna är löjligt många! Nu har jag klarat 4 dagar, får se om jag grejar 10 :-)

Fisken, inte säkert faktiskt - kryddblandningar är lömska. Naglar däremot - är nog sockerfria.

Laufbloggaren, ska absolut prova! Mörk choklad är gott! Har du provat kakaokrosset? Med gojibär är det underbart.

Snorkkis, du brukar också vara bra på att frestas, med macroner och annat gott. När jag inte är på avgiftning är det helt OK :-)

Patric, tur att du har tofflor - kakaokrosset är vasst :-)

Anonym sa...

Bravo! Tre dagar kan faktiskt vara en hel evighet. Allra helst med såna där kladdkakor i blickfånget. :-)

Ingmarie sa...

Bra jobbat! Själv tycker jag inte det är så svårt att avstå och det finns verkligen MASSOR av mat som inte varken har synligt eller dolt socker. :-)

Anonym sa...

ska ta och prova kakaokrosset - för att bidra till det här fina experimentet - fast jag letade förgäves bland blogginläggen på din sida efter receptet. Ge mig en hint är du (eller någon här) snäll. Tack !

anneliten sa...

Kakaokrosset köpt färdigt från Holistics - se länk på Ingmaries hemsida.