lördag 27 mars 2010

Kombinera ger mera?

"Allsidig träning ger mindre skaderisk". "Man blir bra på det man tränar". Lite svårt att följa båda råden samtidigt - i alla fall fullt ut.

För en vecka sedan fick naprapat-Fredrik knappt undersöka min hälsena - det gjorde förbenat ont. Jag har lydigt följt de råd jag fick. Kört alternativt och smugit igång med lite lite löpning mot slutet av veckan. Korta sträckor, men i hyfsat tempo.

När jag inte får springa kan jag ju lika gärna vara allsidig. Så jag har kört cross-trainer, roddmaskin, spinning, yoga, bodypump, rehab- och corestyrka (utom tåhävningar, det skulle jag vänta lite med) och vattenlöpning.

Ett par underliga kombinationer har det blivit. Fredag lunch gick jag på power-yoga. Bestämde mig för att testa hälsenan på löpbandet direkt efter. Det blev ynka 6 km (någon måtta finns det på hur lång lunch jag kan ta) varav drygt tre i något slags stegrande tröskeltempo. Jag tror att yoga är bra för löpare. Men jag tror inte på någon synergi mellan yoga och löpning när de utförs i tät följd.

Idag provade jag en annan kombination. Body pump först. Sedan på med baddräkt och flytbälte för ett intervallpass i plurret. Det kändes underbart att ha virvlande vatten runt mina styrketränade muskler. Nästan som massage. Denna kombination ska jag prova fler gånger.

Själva tekniken i vattenlöpning är jag fortfarande inte helt säker på. Det går ju att göra lite olika typer av steg. Trött blev jag i alla fall. Och lite ut-tittad. Västlöpare är nog sällsynta i vår hall.

Crosstrainer har jag lite svårt för. Vi är inte överens, maskinen och jag, om vad välkoordinerade rörelser är. Kanske beror det på att jag är kort?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Usch så trist med din hälsena! Håller tummarna för att din slutar tjafsa betydligt snabbare än min gjorde.
Naprapatråd kan minsann variera. Jag fick i stort sett motsatta order: Tåhävningar ja. Löpning - nej, nej, nej. Men det kanske beror på var det onda sitter. Mitt huserar i mitten av senan, men visst har du mer besvär nere vid hälfästet?

Patric sa...

Du är för kort, det såg jag med egna ögon. Du får ta platålöparskorna nästa gång du ska crosstraina.

Erik sa...

Vet att jag är sen, men ont-ont är en bra beskrivning. Brukar tänka att den personen är knäpp-knäpp, och då är det på allvar. Kram!

Ingmarie sa...

Härligt! Vi kan fila mer på vattenlöpnings-tekniken du och jag sen. :-) (Kolla även på min blogg)

anneliten sa...

Bureborn, Mitt onda är i senskidan - inte lika allvarligt tror jag. Men det kan bli om jag inte sköter det sägs det. Min naprapat är idrottskadeexpert, men inte löparskadeexpert.

Patric, jag är kort - inte för kort, så det så!

Erik, att dubblera ord för att förstärka funkar fin-fint för mig...

Ingmarie, det jag mest undrar över är om man tränar rätt muskler - det blir ju inget frånskjut så vaderna får ju ingen träning.