måndag 5 april 2010

Den vilda jakten på alternativt vatten

"Syndade" visst igår - med ett lite för långt och lite för snabbt löppass. Solen sken ju... Idag ville varken hälsena eller löparsjäl springa ute. Vattenlöpning inomhus kändes definitivt som ett bra alternativ till blötsnö-plumsande. Allra särskilt med tränare Nilssons rytande - "I plurret med dig!" - ringande i öronen. Jodå, hon har koll på mig och jag hör henne ända från Albuquerque. Hennes råd är att köra alla "upp-tempo-pass" i vatten eller på cykel tills hälsenan är helt läkt. Och någon gång ska man kanske lyda tränaren...

For iväg till ett badhus nära mig för att köra Nilsson-beordrade 3x10 minuter intervaller iklädd flytbälte. "Stora bassängen stängd resten av dagen på grund av kräk-olycka" stod det på en handskriven skylt. Lilla bassängen funkar visserligen för wet west, men med många barn i badhuset och med trampolinen öppen - den som tar nästan hela lilla bassängen i anspråk, så kändes det lätt meningslöst.

Styrde kosan mot Eriksdalsbadets fina 50-metersbassäng istället. Sanslöst lång kö, men nu tänkte jag minsann inte ge mig. Sisådär 20 minuter i kö och exakt 60 minuter i plurret blev det.

En aldrig sinande kö - lika lång när jag gick som när jag kom.

Funderar lite medan jag jobbar på med undervattenslöpstegen. Varför känns vattenlöpningen inte riktigt som riktig träning? Trots att jag tar i och känner mig ordentligt trött efteråt. Jag tror att det kan ha att göra med något MarathonMia skrev igår. Det man inte mäter räknas liksom inte. I vattnet har jag ingen siffermässig koll på varken sträcka eller intensitet - bara tid. Jag kan inte jämföra min insats med andra pass. Samtidigt vet jag att all träning "registreras" i min kropp. Och det borde ju vara det viktigaste.

Skön bastu efteråt. Väninnor med småbarn avhandlade det klassiska ämnet "lata män". Jag tjuvlyssnade. Återigen förundras jag över hur moderna kvinnor - 2010 - pratar om att männen "inte hjälper till". Rödstrumpan åker på. Jag vädjar till alla kvinnor att börja med att ändra språkbruk och förhållningssätt - det kan räcka långt. Använd inte "hjälpa till" om hemarbete i gemensamt hem eller om omvårdnad av gemensamma barn. Använd "min respektive din del av arbetet/omvårdnaden" istället.

6 kommentarer:

Erik sa...

Helt rätt Anneli, börja med att ändra språkbruket. Ta sedan tag i resten. Allt gott!

Patric sa...

Håller med Erik för en gångs skull! ;) Jag hör ofta killar säga att de ska vara barnvakt och inte kan hänga med. Och då är det deras egna barn de talar om. Hoppas senan snart värkt klart.

Ingmarie sa...

Jösses vad bra gjort!! Det där tyder på järnvilja! Jag vet att det inte känns som "riktig" löpning för det ÄR ju faktiskt inte det och man måste göra lite mer. En anledning är säkerligen att pulsen inte blir lika hög pga. vattentrycket. Men träning är det, och bra är det. Jag lovar!
Håller f.ö. helt med både dig och ovanstående. Skam till de pappor och män som säger att de "hjälper till" och till de kvinnor som accepterar det.(Om de samtidigt gnäller menar jag)

MarathonMia sa...

Gillar hur du tänker. Språket är superviktigt. I alla lägen. Inte bara i jämställdhetsfrågan.

Tänk bara på hur negativt språket överlag är i media - hur mycket tragedi det alltid spelas på. Inte konstigt att folk får vatten på sin kvarn att vara/bli offer.

Nej fram för skönare ordval och en mer harmonisk värld.

Miss Agda sa...

Men menar du att det var så lång kö till simhallen? Jag hade gett upp på direkten... Det är så störigt att vattenlöpa när det är mycket folk i bassängen. Vattenlöpning går så långsamt att jag känner jämt att jag är i vägen.
Jag brukar använda pulsmätning även när jag vattenlöper. Dock är det då helt andra pulszoner som gäller, men därmed inte sagt att det inte ska vara lika effektivt som tex löpning.

anneliten sa...

Erik, Patric och Mia, inställning avspeglas i språket och varför inte prova med att byta språk? Om man nu vill ändra inställning.

Ingmarie, jag vågade inte annat än att hoppa i plurret - tack för att du sporrar!

Miss Agda, bilden är äkta - så lång kö var det. Som tur var var de flesta inte i 50-metersbassängen! Pulsmätning - kanske ska jag ladda min gamla polar med nya batterier? För Garmin funkar inte tror jag.