tisdag 27 april 2010

Spinna sig i löpform

Av någon anledning har spinningen på mitt gym bytt namn till cykling. Jag vet inte varför. Det är samma cyklar i samma sal med samma instruktörer. Och ungefär samma pass. Eller samma och samma. Min favorit-ledare alla kategorier - Sofie, gör aldrig samma pass två gånger. Hon har ett gäng skivor med sig och kör på inspiration. Samtidigt som hon inspirerar till stordåd. Eller i alla fall till hård träning.

Jag läste i RW för ett par år sedan att spinning inte är helt optimalt för löpare. Det stod något om att man tränar muskler som motverkar löparmusklerna. Jag har haft lite svårt att tro det. Och jag är ju inte direkt elit, så jag har spunnit på. Inte jätteflitigt kanske, men ibland. Denna vår har det blivit lite mer. När löparkroppen krånglar blir alternativträning räddningen.

Att man kan vara snabb löpare trots (eller på grund av) spinning finns det goda bevis på i blogg-världen. Springa-mera Jenny och Orka-mera Anna är talande exempel på snabbspringande spinnare.

Hur ska man då spinna om man vill bli en bättre löpare? Hög kadens och lågt motstånd säger tränare Nilsson. I teorin låter det bra, men när obarmhärtiga Sofie säger "lägg på nu då - krafter sparar vi inte på här inne" och "tuuungt sa jag ju!" - ja då lyder jag. Och svetten droppar.

7 kommentarer:

Ingmarie sa...

Spinning ÄR bra! Finns massor av bra löpare som gör det. Jag tror de har ändrat namn för just ordet "spinning" är någon slags "patent" på.

Sofie RW sa...

Jag tror spinning är kanonträning för löpning; kanske att man får jobba lite extra på löpsteget med löpskolning och så... Har precis bläddrat lite i en triathlon bok, och där poängterade de starkt att det är just cyklingen som man ska satsa på, eftersom det ger mycket för löpningen, medan löpningen inte ger så mycket för cyklingen.

Patric sa...

"You spin me right round baby, right round, like a record baby" (Pete Burns, Dead or Alive)

anneliten sa...

Ingmarie, ingen risk för "fel" muskler? Om man är elit alltså ;-)

Sofie, aha - du funderar på att utöka reportoaren... Jag har också haft sådana tankar, men simningen lockar inte mig.

Patric, you spinn me...

Anonym sa...

Spinning är superbra! Tycker jag. Men så är jag ju definitivt ingen elit heller. :-)
Men det kan nog bli för mycket av det goda, om man bara spinner. Gör ju inte du direkt. Förra året fick jag en muskelbristning sex veckor innan maraton. Så jag kunde inte göra annat än spinna som en galen i fyra veckor. Första löprundan därefter var löpsteget klart mystiskt. Som om höftböjaren hade krympt och låren blivit överdimensionerade. Det tog ett par pass innan jag hittade löparsteget igen.

anneliten sa...

Bureborn, Spinninginstruktören Sofie tjatar om att man måste stretcha just höftböjaren ordentligt efter spinning - jag antar att hon har rätt.

Sofie RW sa...

Nix, ingen utökning planerad trots att det inte skulle skada att variera sig lite. Har dock ett sällskap som gillar både cykeltrampande och vattenplaskande bättre.